Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Z botanické zahrady odczit nic nestačil

KRÁLOVÉHRADECKO - Ostraze tvrdil, že je správce objektu. 

Z přečinu krádeže a z poškození cizí věci byl v těchto dnech obviněn 37letý muž z Hradce Králové. Policisté  jej podezřívají, že ve třech případech nezákonně vnikl do různých objektů v našem krajském městě a dopustil se zde krádeží, přičemž je důvodně podezřelý i z dalších nejméně tří obdobných případů.
 
Muži je kladeno za vinu, že před měsícem (24. 9. 2013) vešel v pozdních odpoledních hodinách do budovy polikliniky na Tř. E. Beneše, kde vnikl do provozovny s občerstvením. Zde měl z nezajištěné pokladny odcizit finanční hotovost, dále několik kartonů cigaret, 3 lahve alkoholického nápoje a 2 balení kávy, vše se škodou přes 15,5 tisíce korun. O čtrnáct dní později (v nočních hodinách ze 7. na 8. 10. 2013) měl překonat oplocení u objektu restaurace v ul. Zámostí a po rozbití skleněné výplně okna vniknout dovnitř. I tady zmizely cigarety, alkohol a káva, včetně klobás a mobilního telefonu. Způsobená škoda v tomto případě činila téměř 19 tisíc  korun. Do třetice měl v polovině října (11. 10. 2013) hodinu po půlnoci překonat plot u areálu zdejší botanické zahrady, a s úmyslem něco odcizit zde poškodit zabezpečení objektu. Byl však vyrušen pracovníkem  ostrahy, kterému se k jeho překvapení představil jako správce objektu. Než se muž stačil vzpamatovat, usedl podezřelý na jízdní kolo a z místa odjel.

Přivolané policejní hlídky dostaly popis podezřelého i směr, kam měl z místa činu prchnout. Okamžitě se rozjela pátrací akce, jejímž výsledkem bylo zadržení podezřelého „cyklisty“ u nedalekého zimního stadionu. Když však muž, jedoucí na dámském jízdním kole, spatřil policejní vozidlo, které mu dávalo znamení k zastavení, nejenže na to nereagoval, nepřizpůsobil i rychlost a do již stojícího služebního vozidla narazil. Provedená dechová zkouška navíc u něho skončila s výsledkem 0,84 promile alkoholu v dechu. Policisté muže zadrželi a převezli na policejní služebnu.  Ke shora uvedené trestné činnosti se nedokázal vyjádřit. Naopak poškozené zabezpečení nepopřel a naopak uvedl, že jej poničil úmyslně, neboť nechtěl být nikým pozorován při vykonávání své náhlé potřeby.
 
Uvedeného jednání se měl dopustit i přesto, že byl za obdobnou trestnou činnost v minulosti již souzen a v létě se vrátil z výkonu trestu. Obviněný je v současné době stíhán vazebně a hrozí mu trest odnětí svobody až na 2 léta.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 24. října 2013 ve 12:50

vytisknout  e-mailem