Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Do cesty jim vběhla lesní zvěř

TACHOVSKO – Pod koly aut skončil muflon a divočák. 

     Nehody s lesní zvěří jsou v tomto období každoročně připomínány, jelikož s příchodem podzimních měsíců vzrůstá jejich počet (viz grafické znázornění vývoje počtu dopravních nehod  - střet s lesní zvěří v roce 2013 v Plzeňském kraji).
     Tentokrát se na komunikacích Tachovska setkali řidiči s muflonem a divokým prasetem. V úterý dopoledne vběhl náhle do jízdní dráhy řidiči nákladního vozidla značky MERCEDES Benz muflon. Řidič jedoucí od Benešovic na Stříbro již nemohl střetu se zvěří zabránit a došlo k nárazu do přední části nákladního vozu. Po sedmnácté hodině pak skončilo pod koly vozu CITROËN Berlingo divoké prase, které náhle vběhlo do jízdní dráhy řidiči, který jel od Vítova na Černošín. V obou případech byla zvěř nárazem usmrcena a celkové škody byly v součtu vyčísleny na více jak 50 tisíc korun.
 
     Aby řidiči možnost střetu s lesní zvěří eliminovali, musí přizpůsobit samozřejmě rychlost jízdy a v místech, kde se dá předpokládat výskyt zvěře „ubrat plyn“. Důležitá je i kontrola obou stran komunikace a soustředění se na jízdu. Ve tmě se zvěř může v silničních příkopech „prozradit“ díky zábleskům očí, které zahlédneme i na větší vzdálenost. Máme tak možnost zcela zastavit a pozor, zvěř se často pohybuje ve větších skupinách, proto předpokládejme, že zvíře nevběhne na silnici samo. Pokud je střet již nevyhnutelný, doporučují odborníci intenzivně brzdit a snažit se udržet vozidlo v přímém směru.
 
por. Bc. Jana Tomkova
5.11.2014

vytisknout  e-mailem