Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Do Zlína jezdil krást

ZLÍN: "Oběť jsem celou dobu sledoval!" 

Neobyčejný úlovek skončil v síti policistů zlínského obvodního oddělení. Podařilo se nám přímo při činu chytit kapsáře.
Když se ve Zlíně v posledních několika dnech začaly množit drobné krádeže v městské hromadné dopravě, rozhodl se vedoucí místního obvodního oddělení zorganizovat akci, do které se zapojilo několik jeho policistů. V civilním oblečení jezdili v trolejbusech či autobusech a číhali na zloděje. I když jde v mnoha případech o hledání jehly v kupce sena, tentokrát se to podařilo! Přímo při činu jsme nachytali šestatřicetiletého muže z Ostravy, který si takhle přijel do Zlína „přivydělat“. Nastoupil do trolejbusu, vyhlídl si sedmačtyřicetiletého muže a ukradl mu peněženku.
Jak to všechno probíhalo, popisuje nejlépe sám pachatel:
„Po celou dobu jel se mnou v trolejbuse neznámý muž, který měl přiotevřenou tašku a já jsem viděl, že tam má peněženku. Proto jsem na zastávce u polikliniky nejprve vystoupil, venku jsem si nasadil na pravé rameno černou plátěnou košili, kterou jsem si kryl ruku. Pak jsem ihned nastoupil stejnými dveřmi do stejného trolejbusu. K muži jsem se přiblížil a zkusil mu vzít peníze. Jelikož bylo v trolejbuse moc lidí, tak jsem se k němu nenápadně natlačil, aniž by si toho všimnul. Krytou pravou rukou jsem sáhl v jednom okamžiku do jeho tašky, která byla částečně rozepnutá, a vytáhl jsem z ní pánskou peněženku tmavé barvy,“ uvedl zlodějíček, kterého po oku celou dobu sledovala naše policistka. Na zastávce pak pachatele čekalo malé přivítání.
Přišli k němu dva lidé, a když se ohlásili jako Policie ČR, muž peněženku náhle upustil na zem. Pak se ale ke krádeži přiznal.
Podle nás tady muž nebyl krást poprvé. Ve dnech, kdy nám lidé oznámili krádeže peněženek v trolejbusech, se jeho auto pokaždé ve Zlíně pohybovalo. Pachatel však tvrdí, že sem jezdil za milenkou a s krádežemi nemá nic společného. Bohužel se nepodařil dokázat opak. I když tvrdil, že šlo o jeho první krádež, zjistili jsme, že už v minulosti byl za majetkovou trestnou činnost potrestán podmínkou.
Okradený muž si ničeho vůbec nevšiml. Byl zaskočen, když se u jeho domovních dveří zjevila naše hlídka a peněženku mu vrátila.
Proti krádežím v městské hromadné dopravě je i preventivní kampaň Krajského ředitelství policie Zlínského kraje s názvem Víš, s kým cestuješ?, která má lidem připomenout, že valnou většinu spolujedoucích v trolejbusech či autobusech neznají a nemohou tedy tušit, jestli se mezi nimi neskrývá i nějaký zloděj. Pořádáme ji už podruhé ve spolupráci s Magistrátem města Zlína.
 
 
18. května 2012, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem