Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dobrá rada nad zlato

Praha 14. července 2009 – pět mužů a jednu ženu policisté zadrželi ve středu 8. července odpoledne při rozsáhlé bezpečnostní akci „GOLD.“ Policisté se tentokrát zaměřili na sériovou majetkovou trestnou činnost, při které byla způsobena škoda dosahující téměř 11,5 milionu Kč.  

Když jsem se probírala dalším případem, který policisté úspěšně vyřešili, připomnělo mi to úspěšný televizní seriál Jaroslava Dietla „Malý pitaval z velkého města.“ V jednom z dílů seriálu se detektiv marně snaží odhalit zloděje, který o poledních přestávkách vykrádá obchody. Seriál je v některých momentech podobný i našemu případu, ale ten náš, však není ani v nejmenším tak humorný. Do smíchu nebylo nám, ani majitelům směnáren a zlatnictví v celé České republice. Během polední pauzy jim nenávratně mizely peníze a šperky z prodejen i trezorů. V provozovnách nebyly zjištěny žádné známky vloupání, stopy na místě činu nebyly téměř žádné a majitelé provozoven obviňovali své zaměstnance. To byl stále častější obrázek a nám bylo jasné, že se setkáváme s úplně novým způsobem vloupání. Čekal nás velmi tvrdý oříšek, ale i s tím jsme si poradili.
 
Tak jako detektivní příběh měl dobrý konec, tak i v našem případu vše dobře skončilo. Definitivní tečku za „řáděním“ organizované skupiny složené z čtyř mužů (30 až 32 let) udělali detektivové z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR, Krajského ředitelství policie Západočeského a Středočeského kraje ve středu 8. července odpoledne při rozsáhlé bezpečnostní akci pod krycím názvem „GOLD.“ V tento den se skupina rozhodla, že „vykrade“ směnárnu v Lokti. Po poledni se jim to skutečně podařilo. Přišli si na téměř jednatřicet tisíc korun. V tu chvíli ještě netušili, že se jim jejich čas na svobodě krátí. Okolo třetí hodiny byli zadrženi policisty u obce Velká Dobrá. V současné době bylo proti nim zahájeno trestní stíhání pro trestný čin příprava k trestnému činu krádež jako člen organizované skupiny podle ust. § 7 odst. 1, 2 trestního zákona k § 247 odst. 1, 2, 3 písm. a) a pro trestný čin krádež jako člen organizované skupiny dle ust. § 247 odst. 1, 2, 3 písm. a) trestního zákona. Všichni čtyři muži jsou stíháni vazebně a v tuto chvíli je jim jednoznačně prokázáno vloupání do směnárny v Lokti.
 
Hlavou skupiny by měl být dvaatřicetiletý Slovák, který se stejné trestné činnosti „věnoval“ již v minulosti. Od počátku roku 2006 byly v České republice zaznamenány další podobné případy. Totožný způsob provedení byl natipován ještě u dalších 11 případů krádeží se škodou dosahující téměř 11,5 mil. Kč. Se stejnými pachateli se setkávali kolegové i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku.
Ve spolupráci se slovenskými kolegy jsme začali rozplétat případ, který se z počátku zdál být téměř neřešitelný. Skupinka mužů si vybírala provozovny s menším zabezpečením (bez kamer, čidel apod.), byli maskovaní a objekt měli velmi dobře zmapovaný, protože ho určitou dobu sledovali. Do provozoven se „vkrádali“ o polední pauze nebo v noci, tak aby nebyli při své „akci“ vyrušeni. Zjistili jsme, že k otevření dveří používali shodný klíč, který si vyrobili na základě natočeného záznamu kvalitní digitální kamerou. Tím vším byl na světě „téměř dokonalý zločin.“
 
Na tento případ dvakrát tolik platí pořekadlo „dobrá rada nad zlato.“ I tomuto způsobu se lze účinně bránit. Až budete opouštět provozovnu, třeba jen na chvíli, nenechávejte nic náhodě. Všímejte si všech osob i předmětů, které jsou blízko vchodových dveří při odemykání či zamykání objektu a kódovací zařízení neumísťujte v blízkosti prosklených dveří či výloh.
 

                                                                                  pplk. Mgr. Pavla Kopecká

vytisknout  e-mailem