Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Dobrovolné návraty končí

Východní Čechy - Dnes končí poslední ze tří etap projektu Dobrovolné návraty, který na celém území ČR probíhal již od 16.2.2009 a díky kterému dostali cizinci šanci ke snadnějšímu návratu do domovského státu.  

Hlavním cílem projektu bylo eliminovat dopady hospodářské krize a pomoci lidem, kteří přicestovali do ČR za prací a o tuto práci přišli. V prvních dvou etapách schválila vláda finanční pomoc těm, kteří se ještě nedostali do rozporu s našimi zákony a chtěli vycestovat dříve, než jim skončí povolení k pobytu. Na cestu domů však neměli dostatek finančních prostředků a hrozilo, že se dostanou do pozice ilegálů.
V poslední etapě byla naším zájmem skupina cizinců, kteří se již do postavení nelegálně pobývajícího dostali a chtěli z ilegality vystoupit.
 
Smyslem projektu bylo pomoci těmto cizincům a preventivně zabránit, v pokud možno co největší míře, tomu, aby se cizinec, který se dostane do neřešitelné situace, kdy nemá ani práci, ani finanční prostředky na cestu domů, začne chovat protiprávně a v důsledku by mohl na našem území začít páchat i trestnou činnost.
 
            V Pardubickém kraji se za 10 měsíců trvání projektu přihlásilo se žádostí o zařazení celkem 203 cizinců, z toho nejvíce státních příslušníků Mongolska (136) a Vietnamu (55). Dalšími cizinci, kteří přišli na služebny cizinecké policie a prohlásili, že chtějí využít nabídky české vlády, byli Ukrajinci (6), Indonésané (5) a 1 státní příslušník Ruska.
 
            V Královehradeckém kraji jsme za stejné období od spuštění projektu zaregistrovali celkem 81 cizinců, jejichž žádosti jsme postoupili ke konečnému rozhodnutí na OAMP MV ČR. I v tomto kraji projevilo přání využít nabídku pomoci k návratu do vlasti nejvíce státních příslušníků Mongolska (64). Občanů Vietnamu bylo 11, Ukrajinců 5 a 1 Uzbekistánec.
           
V celých východních Čechách požádalo o zařazení do projektu nejvíce cizinců během prvních dvou týdnů po spuštění. Celkově lze říci, že první fáze byla pro cizince nejpřitažlivější, z celkového počtu 284 se do této etapy přihlásilo 235 cizích státních příslušníků (170 v Pardubickém a 65 v Královehradeckém kraji).  Na rozdíl od poslední, třetí fáze pro nelegály, kdy se v Pardubickém a Královehradeckém kraji přihlásilo žádostí o zařazení projektu pouze 7 cizinců, 4 z Ukrajiny, dva z Vietnamu a 1z Mongolska (5 v Královehradeckém a 2 v Pardubickém kraji).

vytisknout  e-mailem