Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Dobrovolné návraty na východě Čech

Východní Čechy - Statistické údaje k dnešnímu datu k jednotlivým etapám projektu Dobrovolné návraty. 

Dne 16.2.2009 byl v České republice zahájen projekt, který do této doby neměl u nás obdoby. Vláda ČR odsouhlasila poskytování finanční a legislativní pomoci cizincům, kteří se vinou hospodářské krize ocitli bez zaměstnání a bez finančních prostředků, k návratu do domovské vlasti. Projekt je rozdělen do třech etap. V  první a druhé etapě byla a je cizincům poskytnuta finanční pomoc, a to nejprve ve výši 500 €, ve druhé fázi pak 300 €.  Třetí fáze pak je specificky zaměřena na cizince, kteří zde pobývají v pozici nelegálního migranta.
Následující údaje jsou statistickým výstupem našeho oblastního ředitelství, to znamená počty přijatých žádosti o zařazení do projektu v teritoriu východních Čech, a to od zahájení projektu až do dnešního dne.
 
I. fáze projektu dobrovolných návratů
 
V 1. fázi Dobrovolných návratů bylo v rámci Oblastního ředitelství služby cizinecké policie Hradec Králové podáno celkem 235 žádostí o zařazení do projektu, z toho v Pardubicích 145, v Hradci Králové 42, v Ústí nad Orlicí 25, v Náchodě 18 a v Kostelci nad Orlicí 5.
Mezi cizinci zařazenými do 1. fáze projektu jsou zastoupeni st. přísl. Mongolska, a to v celkovém počtu 176, dále st. přísl. Vietnamu (48), st. přísl. Ukrajiny (5), st. přísl. Indonésie (5), st. přísl. Ruska (1). Nejvíce využívali zařazení do 1. fáze projektu cizinci ze společnosti Foxconn (120), výrobního družstva Sněžka Náchod (24) a Kiekert s.r.o. (18).
 
 
II. fáze projektu dobrovolných návratů
 
Na 1. fázi dobrovolných návratů plynule navázala dne 27.7.2009 tzv. 2. fáze „Projektu dobrovolných návratů“ pro cizince, kteří se na území ČR ocitli bez zaměstnání a bez prostředků k pobytu a na cestu do domovské země. K 3. 11. 2009 požádalo o zařazení do projektu v rámci ObŘ SCP Hradec Králové celkem 36 cizinců, z toho v Pardubicích 24 cizinců, v Hradci Králové 9 a v Ústí nad Orlicí 3 cizinci.
Mezi cizinci zařazenými do 2. fáze projektu jsou zastoupeni st. přísl. Mongolska, a to v celkovém počtu 20, st. přísl. Vietnamu v počtu 13, dále st. přísl. Ukrajiny v počtu 2 a 1 st. přísl. Uzbekistánu. Nejvíce využívali zařazení do 2. fáze projektu cizinci ze společnosti Foxconn (15 cizinců). Ze strany cizinců je projevován menší zájem o zařazení do 2. fáze projektu, než tomu bylo při realizaci 1. fáze projektu. 2. fáze projektu bude ukončena 15.12.2009.
 
 
Projekt dobrovolných návratů nelegálně pobývajících cizinců
 
Dne 15.9.2009 byl spuštěn projekt „Dobrovolné návraty pro nelegálně pobývající cizince“. Od zahájení požádalo o zařazení do projektu v rámci teritoria ObŘ SCP Hradec Králové celkem     7 cizinců, z toho na ICP Hradec Králové 4 cizinci, ICP Pardubice 2 cizinci a na ICP Náchod 1 cizinec.
Co se týká státních příslušností, jedná se o 4 státní příslušníky Ukrajiny, 1 Mongolce a 2 Vietnamce. Z žadatelů, kteří projevili zájem o zařazení do projektu nebyl zařazen 1 žadatel st. přísl. Ukrajiny, neboť mu byl Okresním soudem v Hradci Králové uložen trest odnětí svobody na 6 měsíců podmíněně se zkušební dobou v trvání 2 let, ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 Délka neoprávněného pobytu u zařazených cizinců byla ve 4 případech do 6 měsíců a v 1 případě do 36 měsíců. Všichni cizinci žádali o uhrazení nákladů na návrat do země původu, z tohoto důvodu byli zařazeni do skupiny „A“. Projekt dobrovolných návratů nelegálně pobývajících cizinců končí, stejně jako 2. fáze, dne 15.12.2009.

vytisknout  e-mailem