Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dodatek k případu z 12.4.2012

KRAJ - Kriminalisté zadrželi druhého podezřelého z bankovních povodů 

V případu šesti padělaných příkazů k výběru hotovosti z jedné z hradeckých bank, o kterém jsme veřejnost informovali dne 12. 4. 2012, (více zde http://www.policie.cz/clanek/neuveritelna-drzost-pri-bankovnim-podvodu.aspx) obvinili kriminalisté dalšího podezřelého. S největší pravděpodobností se jedná o organizátora celého podvodu.

Čtyřiatřicetiletého muže z Náchodska zadrželi ve středu 9. 5. 2012 přímo v místě jeho bydliště. Zadržený muž byl v minulosti již devětkrát soudně trestán za majetkové trestné činy související mimo jiné i s výkonem jednatelství v obchodní společnosti. V současné době byl podmínečně propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, kde si odpykával trest v trvání 8 let. Je podezřelý, že využil svých znalostí a z obchodního rejstříku firem a zde uložených veřejných dokumentů si vytipoval vhodné solventní firmy, jejichž majetek a celkový obrat byl zárukou dostatečného zůstatku na bankovním účtu. Pro svůj plán získal o devět let staršího komplice, se kterým se seznámil ve výkonu trestu odnětí svobody. Vytipoval vhodnou banku, kde si komplic, podle jeho pokynů, založil na své jméno běžný účet. Pak už jenom vydával další pokyny, které, jak se domníval, povedou ke snadnému ziskání finanční hotovosti ve výši 2 200 000 Kč. Dvaačtyřicetiletého muže zadrželi kriminalisté na začátku dubna tohoto roku.

Ve středu zadrženého muže vyšetřovatel obvinil ze zločinů podvodu a padělání a pozměnění platebního prostředku, formou organizátorství. Dnes odpoledne bude soudce Okresního soudu v Hradci Králové rozhodovat o vzetí muže do vazby. V případě odsouzení mu hrozí, kromě dalších trestů, za které je v současné době rovněž stíhán, trest odnětí svobody až na 8 let.

mjr. Mgr. Ivana Ježková

tisková mluvčí,
11.5. 2012, 13:55

 

Informace z 12. 4. 2012

Neuvěřitelná drzost při bankovním podvodu

Díky pozornosti bankovních úředníků byl naštěstí převod peněz uskutečněn pouze ve dvou případech.

Neuvěřitelná naivita a drzost dvaačtyřicetiletého muže z Hradce Králové byla zřejmě na počátku jen těžko uvěřitelného podvodu, kterým se chtěl obohatit o 2.200.000 Kč.
Kriminalistům z Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje se v těchto dnech podařil objasnit zločin podvodu dílem dokonaným, dílem ve stadiu pokusu a zločin neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, z jejichž spáchání je podezřelý právě tento muž.
V polovině prosince loňského roku si muž na pobočce jednoho z velkých bankovních ústavu na Náchodsku založil účelově na své pravé jméno běžný účet. Hned následující den na jiných dvou pobočkách stejné banky, tentokrát přímo v Hradci Králové, vhodil do sběrných boxů postupně šest padělaných příkazů k úhradě. Zde byly uvedeny jako příkazce operace reálné právnické osoby, které u této banky mají skutečně své účty založeny. Dokonce na těchto příkazech byly napodobené i reálné podpisy oprávněných osob příkazce. V kolonce „ve prospěch účtu“ bylo ve všech šesti zjištěných případech uvedeno číslo účelově založeného účtu obviněného muže. Částky, které byly v pěti případech 400.000 Kč a v jednom případě 200.000 Kč, pak už tento neuvěřitelně drzý podnikavec očekával na svém účtu.
Díky pozornosti bankovních úředníků byl naštěstí převod peněz uskutečněn pouze ve dvou případech (celkem tedy 800.000 Kč). Při kontrole příkazů u oprávněných firem úředníci zjistili, že převody byly padělané. Velmi rychle účet zablokovali a případ předali našim kriminalistům. Muži se tak podařilo vybrat pouze 100.000 Kč. Všechny ostatní převody byly okamžitě stornovány a podvedené firmy o své peníze nepřijdou. Jak, kde a od koho si muž údaje o firmách obstaral, kriminalisté dále zjišťují.
 
Po vyhodnocení dostupných kamerových záznamů a všech zjištěných skutečností policisté muže zadrželi, obvinili a k rukám státního zástupce předali podnět na jeho vzetí do vazby. Tento návrh soudce akceptoval a muž bude stíhán vazebně. Muž se pod tíhou důkazů k činu doznal. Při rozhodování o jeho vzetí do vazby byl důležitý i fakt, že se jedná o recidivistu, který byl v minulosti již 8x soudně trestán. V převážné většině se jednalo o podvody (úvěrové, půjčky, padělání,…).
V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí, 602 651 187
12.4.2012, 13:55

vytisknout  e-mailem