Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dodržujte pravidla, buďte opatrní a ohleduplní. Myslete na zdraví a životy své i ostatních

PLZEŇSKÝ KRAJ - V uplynulých devíti dnech došlo na území našeho kraje k pěti smrtelným dopravním nehodám. 

Každoročně v policejních statistikách sledujeme kolonky, kde jsou zaznamenány dopravní nehody s vážnými či dokonce s tragickými následky, samozřejmě sledujeme i jejich příčiny a další skutečnosti. Naší snahou je pak osvětou a preventivní činností upozorňovat na bezpečné chování a represivní činností reagovat na nedodržování pravidel silničního provozu. Je třeba mít na paměti, že porušení zákona v rovině přestupu, kdy řidič např. nerespektuje dopravní značení, rychlostní limity, nebo se zrovna plně nevěnuje řízení, zpravidla předchází dopravní nehodě, která v některých případech končí bohužel tragicky.  

Za loňské letní prázdniny jsme měli 770 dopravních nehod, z toho bylo 7 nehod se smrtelnými následky. Téměř stejný počet dopravních nehod, kde vyhasl lidský život, máme v letošním roce bohužel již k 1. srpnu 2024. Během první poloviny  prázdnin zemřelo na našich silnicích 6 osob. Obzvláště nepříznivá je statistika za uplynulých devět dní (od minulé středy do čtvrtka tohoto týdne),  kdy máme 5 dopravních nehod s těmi nejzávažnějšími ztrátami.

K první dopravní nehodě došlo minulou středu na dálnici D5, kde se řidič neměl věnovat řízení a narazil do stojícího nákladního vozidla v koloně. V neděli řidič osobního vozidla z dosud nezjištěných důvodů přejel do protisměru, kde následně vyjel mimo komunikaci a narazil do stromu. Ve středu tohoto týdne se staly hned dvě tragické dopravní nehody. V obci na Plzeňsku řidič osobního vozidla neměl dát přednost řidiči jedoucímu po hlavní komunikaci a došlo ke střetu vozidel a na Klatovsku došlo ke smrtelnému zranění řidiče, jenž opravoval autobus, který se rozjel a srazil ho. Včera pak řidič na Tachovsku přejel do protisměru, kde se vozidlo střetlo s protijedoucím vozidlem.

Stejně neuspokojivá je statistika smrtelných dopravních nehod za období od začátku roku k dnešnímu dni, kdy evidujeme celkem 26 dopravních nehod, které si vyžádaly ztráty největší – lidský život. 

V loňském roce jsme evidovali celkem 4 610 dopravních nehod (což je nárůst o 720 dopravních nehod oproti roku 2022), k tomu dalších 4 391 dopravních nehod, které nepodléhají oznamovací povinnosti a jsou zpracovávány na záznam o dopravní nehodě (tzv. euroformulář). Z uvedených statistik máme celkem 1 388 dopravních nehod s následky na životě nebo na zdraví. Na silnicích našeho kraje v souvislosti s těmi nejtragičtějšími dopravními nehodami vyhaslo celkem 27 lidských životů, což je v porovnání s rokem předloňským o 4 osoby méně a jedná se o nejpříznivější výsledek posledních pěti let.

Hlavní příčiny dopravních nehod zůstávají dlouhodobě stejné. Nejčastější příčina spočívá v nesprávném způsobu jízdy, kam řadíme nevěnování se řízení, jako druhá nejčastější příčina následuje nepřiměřená rychlost, poté nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. V loňském roce u 319 dopravních nehod byl viník pod vlivem alkoholu nebo omamné nebo psychotropní látky (meziročně došlo k poklesu o 13 případů). 

Smyslem dodržování pravidel není prioritně význam v tom, že za takové jednání můžeme v případě odhalení dostat pokutu. Myslete na to, že dodržování pravidel má jiný smysl, abyste sobě ani jiným nezpůsobili újmu na zdraví nebo dokonce na životě.

Myslete vždy na pravidla…

- dodržujte rychlostní limity – přizpůsobte rychlost jízdy aktuálním podmínkám na silnici
- buďte pozorní – věnujte plnou pozornost řízení a vyhněte se rozptylování, jako je používání mobilního telefonu
- respektujte dopravní značení – dodržujte pravidla silničního provozu a respektujte dopravní značení
- nepodceňujte únavu – pokud se cítíte unavení, zastavte a odpočiňte si
- používejte bezpečnostní pásy – vždy používejte bezpečnostní pásy a zajistěte, aby je používali i všichni spolujezdci


Letní prázdniny jsou obdobím zvýšeného provozu na našich silnicích, kdy mnoho rodin vyráží na dovolenou.

- plánujte své cesty – pokud je to možné, vyhněte se jízdě v nejvytíženějších časech a trasách
pravidelné přestávky – dělejte si přestávky na odpočinek, zejména při delších cestách
bezpečné přepravy dětí – ujistěte se, že děti jsou správně připoutány v autosedačkách odpovídajících jejich věku a váze
kontrola vozidla – před cestou zkontrolujte technický stav vozidla -  zejména pneumatiky, brzdy a osvětlení

Zejména s ohledem na zmiňované statistiky tragických dopravních nehod v letošním upozorňujeme na dodržování pravidel, ohleduplnost a opatrnost.  

Přeje všem hezké cestování a vždy šťastné návraty.




kpt. Bc. Hana Kroftová
2. srpna 2024

vytisknout  e-mailem