Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dohled na bezpečnost a plynulost silničního provozu

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka se domáhala „poskytnutí informací ohledně vozového parku a měřící techniky, v něm užívané v rámci dohledu nad provozem a bezpečností na pozemních komunikacích Policí České Republiky“. Dále uvedla:

„Žádost se týká následujících informací:

- Informace o vozech a počty aktivně využívaných vozidel PČR dohlížejících na provoz na pozemních komunikacích a měřící techniky, kterou jsou vybaveny. Konkrétně jaké typy automobilů jsou momentálně v aktivním provozu a jakou měřící techniku používají.

- Počet vozidel a užité měřící techniky v níže zmíněných typech vozidel, které PČR aktivně

využívá pro dohled nad provozem a bezpečností na pozemních komunikacích.

  o Škoda Superb 2.0 TSI (2018)

  o Škoda Octavia 1.8 TSI (2015/2016

  o Škoda Superb 3.6 V6 (2013-2015)

  o VW Passat B7 (2012)

  o VW Passat R36 (2009)

- Kolik vozidel, kterého typu, bylo v minulosti v provozu používáno.

- Kolik vozidel je primárně určeno pro měření rychlosti vozidel na pozemních komunikacích.

- Jak bylo naloženo s měřící technikou, kterou byly vybaveny vozy, které byly vyřazeny z provozu.

- Typy a modelová označení měřící techniky, která je aktuálně aktivně používaná PČR pro dohled nad bezpečností provozu.“

Policie České republiky ve vztahu k třetímu bodu žádosti konstatovala, že z jeho textu není zřejmé, jaká informace je požadována, konkrétně jaká vozidla užívaná Policií České republiky má žadatel na mysli a jaký časový úsek míní termínem „v minulosti“, a proto vyzvala žadatelku, aby svou žádost v uvedeném bodu upřesnil. Žadatel výzvě vyhověl, upřesnil třetí bod své žádosti o informace a zároveň nově formuloval také čtvrtý, pátý a šestý bod své žádosti:

„3. Kolik vozidel, kterého typu, bylo používáno za posledních pět let v provozu pro dohled nad provozem a bezpečností na pozemních komunikacích (jedná se hlavně o vozidla vybavena měřiči rychlosti vozidel, která jsou používána k represi).

4. Kolik vozidel zmíněných v bodu 1-3 je primárně určeno pro měření rychlosti vozidel na pozemních komunikacích.

5. Jak je nakládáno s měřící technikou, kterou byly vybaveny vozy, které byly vyřazeny z provozu, za posledních pět let.

6. Typy, modelová označení a počet kusů (každý typ zvlášť) měřící techniky, která je aktuálně aktivně používaná PČR pro dohled nad bezpečností provozu.“

Povinný subjekt poskytL žadateli následující informace:

Ad 1.

Policie České republiky v současné době aktivně používá k dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu celkem 179 vozidel vybavených zařízením k měření rychlosti vozidel v provozu na pozemních komunikacích. Jde o osobní automobily tovární značky Škoda, modely Superb, Octavia a Fabia, a tovární značky Volkswagen, model Passat. Ve vozidlech jsou instalována měřící zařízení značek RAMER a PolCam.

Ad 2.

Škoda Superb 2.0 TSI (2018) – 38 kusů

Škoda Octavia 1.8 TSI (2015/2016 – 84 kusů

Škoda Superb 3.6 V6 (2013-2015) – 19 kusů

VW Passat B7 (2012) – 2 kusy

VW Passat R36 (2009) – 0 kusů

Další vozidla:

Škoda Fabia různých motorizací – 5 kusů

Škoda Octavia ostatních motorizací – 31 kus

Ad 3.

Služba dopravní policie během uplynulých pěti let užívala k dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu celkem 82 vozů Škoda Octavia 1.8 TSI, 18 vozů Škoda Octavia jiných motorizací, 49 vozů Škoda Superb, 1 vůz Škoda Fabia a 1 vůz VW Passat 3,6 vesměs vybavených zařízením k měření rychlosti vozidel.     

Ad 4.

Všechna výše uvedená vozidla užívaná k dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu a vybavená měřícím zařízením jsou určena k měření rychlosti vozidel v provozu na pozemních komunikacích. Úkoly osádek těchto vozidel se stanovují podle aktuální bezpečnostní situace v silničním provozu.

Ad 5.

Zařízení k měření rychlosti vozidel v provozu na pozemních komunikacích vymontovaná z vysloužilých nebo havarovaných vozidel Policie České republiky, nejsou-li zastaralá nebo poškozená, se instalují do náhradních vozidel. Předtím ve většině případů procházejí částečnou nebo celkovou repasí.

Ad 6.

Služba dopravní policie aktuálně užívá k měření rychlosti vozidel v provozu na pozemních komunikacích kromě zařízení Ramer 10C (130 kusů), AD 9C (7 kusů) a PolCam (6 kusů) instalovaných ve vozidlech především měřiče rychlosti zn. LaserCam 4 (103 kusy) a ještě několik posledních kusů měřičů rychlosti zn. Tru Cam. 

PhDr. Jiří Vokuš, 8. ledna 2021

vytisknout  e-mailem