Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dohlédneme na veřejný pořádek a dopravu

KRAJ VYSOČINA: Návštěvníci musí dbát pokynů pořadatelů 

Policisté Krajského ředitelství policie kraje Vysočina připravili bezpečnostní opatření k zajištění klidu a veřejného pořádku ve Světlé nad Sázavou a jejím okolí v souvislosti s konáním multikulturního festivalu Sázavafest 2016. Bezpečnostní opatření začneme realizovat ve čtvrtek 4. srpna  a s jeho ukončením počítáme v neděli 7. srpna.

Do letošního bezpečnostního opatření jsou zařazeni policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina, kteří budou zajišťovat zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu. V letošním roce budeme využívat speciální monitorovací vozidlo od našich kolegů z Krajského ředitelství policie Pardubického kraje. Monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožní sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která jsou určena pro parkování účastníků festivalu.

Naším prvořadým úkolem bude po celou dobu trvání festivalu dohlížet na veřejný pořádek ve městě. Pěší hlídky budou monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách návštěvníků festivalu a dohlížet, aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů nebo jejich majetku. Hlídky budou působit především preventivně v centru města, kde by mohlo docházet k výtržnostem. Zejména na odjezdových trasách z města pak budeme dohlížet také na plynulost provozu  a budeme kontrovat řidiče, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o  provozu na pozemních komunikacích.,“ uvedl k bezpečnostnímu opatření jeho velitel plk Mgr. Aleš Indra, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Dopravní policisté po celou dobu festivalu v průběhu dne a noci budou dohlížet na plynulost provozu při příjezdu a odjezdu návštěvníků festivalu a při výkonu služby se zaměří zejména na kontrolu řidičů, zdali neusedli za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.  Loni jsme právě v dopravě zaznamenali velký počet přestupků, z nichž většinu jsme vyřešili uložením pokuty v blokovém řízení.

Policisté upozorňují všechny návštěvníky festivalu, aby se podrobně seznámili s bezpečnostními pravidly pro vstup do areálu zámeckého parku, kde bude k ochraně návštěvníků a ke střežení areálu festivalu určena bezpečnostní služba a pořadatelé. Pro bezproblémový chod festivalu je tedy nutné dodržovat pokyny pořadatelů a bezpečnostní služby v rámci jejich kompetencí. Návštěvníci akce by se ve vlastním zájmu měli důkladně seznámit s pravidly parkování na vyhrazených parkovištích  a s pravidly chování ve stanovém městečku.  

„V souvislosti s očekávaným příjezdem velkého množství návštěvníků do města upozorňujeme, aby lidé dbali pokynů policejních hlídek a neparkovali svá vozidla jinde než na místech, která jsou k tomu vyhrazená a aby věnovali pozornost dopravnímu značení. Když zaparkují a vozidlo opustí, měli by jej řádně uzamknout a nenechávat uvnitř na sedadlech žádné cenné věci, které by mohly přilákat pozornost zlodějů. Stejnou pozornost by měli lidé věnovat také všem svým osobním věcem – dokladům, mobilním telefonům, kabelkám nebo batohům,“ doplnil zástupce velitele opatření plk. Mgr. Pavel Nováček. Jedině odpovědným přístupem všech návštěvníků můžeme eliminovat rizika krádeží a výraznou měrou přispět k tomu, aby  v průběhu festivalu  nedocházelo ke zbytečným případům kapesních krádeží nebo krádeží věcí ze stanů a zaparkovaných vozidel.

Policisté v průběhu loňského festivalu zadokumentovali dva majetkové trestné činy a jeden přečin výtržnictví.  V případě majetkových trestných činů se jednalo o oznámení o odcizení peněženky s doklady a kreditními kartami a mobilního telefonu v místním baru.  Druhý případ přečinu krádeže se týkal odcizení peněženky a osobních věcí z batohu. Batoh měl na zádech návštěvník festivalu v zámeckém parku a v průběhu produkce neznámý pachatel z batohu odcizil  peněženku s doklady, platební kartou a dalšími osobními věcmi. V průběhu celého festivalu jsme zadokumentovali celkem 156 přestupkových jednání, z toho 142 přestupků proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích bylo vyřízeno uložením pokuty v blokovém řízení. Zbývající zjištěné přestupky byly zadokumentovány a odevzdány příslušnému správnímu orgánu k projednání.

Největší počet zjištěných přestupků jsme zaznamenali v dopravě.  V sedmi případech při kontrolách řidičů policisté zjistili, že řidiči před jízdou požili  alkoholické nápoje. Dechové zkoušky u těchto řidičů byly pozitivní – naměřené hladiny alkoholu ve všech sedmi případech byla do jednoho promile. Ve třech případech policisté zajistili řidiče, který usedl za volant pod vlivem návykových látek. Jednoho podnapilého muže, který opakovaně budil veřejné pohoršení a neuposlechl výzvu policistů, aby svého jednání zanechal, musela policejní hlídka eskortovat k vystřízlivění na  protialkoholní záchytnou stanici. Policisté zaevidovali také tři nálezy osobních věcí - jednalo se o peněženky s osobními  doklady. Nalezené věci byly vráceny jejich majitelům.

mjr. JUDr. Dama Čírtková, tisková mluvčí

3. srpen 2016

 

vytisknout  e-mailem