Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

„Dojel“ na krádež kol v autobazaru

JIČÍNSKO - Muži hrozí až dva roky vězení. 

klíče na kolaByla středa 3. srpna ráno, když před budovou Okresního soudu v Jičíně zastavilo policejní vozidlo, ze kterého v doprovodu policejní eskorty vystoupil s pouty na rukou devětatřicetiletý muž z Chomutovska. V jednací síni už na něj čekal soudce, který rozhodoval o jeho vzetí do vazby. Po nedlouhé době  bylo rozhodnuto. Jeho další cesta vedla do vazební věznice v Hradci Králové. Ale vraťme se na začátek příběhu.  

O muže se policisté zajímali již delší dobu. Opakovaně totiž usedal za volant osobního vozidla Seat Ibiza, a to i přesto, že má Okresními soudy v Jičíně a v Mladé Boleslavi vysloveno několik zákazů řízení všech motorových vozidel a poslední z nich mu „vyprší“ až v roce 2020.

Přesto za volant usedl například v úterý 12. července odpoledne. K jeho smůle ho ve Starých Hradech zastavili policisté, kteří mu následně sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V pátek 29. července se s policisty setkal znovu. Tentokrát jako spolujezdec ve vozidle Škoda Octavia, které krátce před třetí hodinou ranní řídil v Robousích jeho zfetovaný kamarád. Jak se později ukázalo, nebyl v Robousích náhodou, ale na obhlídce autobazaru.

„Pokoj“ si nedal ani v sobotu 30. července, kdy opětovně usedl za volant osobního vozidla Seat Ibiza. Ani v tomto případě neunikl pozornosti policistů, kteří ho v odpoledních hodinách zastavili v Jičíně.

Naposledy skončil v rukou kriminalistů v pondělí 1. srpna ráno, když ho zadrželi necelé dvě hodiny po vloupání do autobazaru v Robousích, ze kterého zmizela tři kola s litými disky. Policistům sice nejdříve tvrdil, že  nemá s vloupáním nic společného, ale nakonec se přece jen přiznal.  Usvědčil ho totiž obsah jeho batohu, který skrýval klíče na kola a další nářadí. Kriminalistům následně popsal, jak kola odcizil. Pomocí heverů, které ponechal na místě, a klíčů je demontoval ze zaparkovaného vozidla Chevrolet Epica. Dost se prý přitom zapotil. Čtvrté kolo, které chtěl rovněž odcizit, mu totiž  nešlo rozdělat a to ani přes opakované pokusy. Proto se  nakonec spokojil  jen se třemi v  hodnotě 12 tisíc korun. Celková škoda ale byla vyčíslena na 36 tisíc korun.  Při demontáži totiž poškodil nejen samotné vozidlo Chevrolet Epica, ale i vozidla zaparkovaná vedle.

Policejní komisař následně muži sdělil obvinění z přečinů krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu v případě prokázání viny hrozí až dva roky vězení. Nutno podotknout, že i když má na svém kontě 12 záznamů za majetkovou a další trestnou činnost, přesto ještě nikdy ve vězení nebyl. Až teď, kdy si ve vazební věznici pomalu zvyká na život za mřížemi.

por. Hana Klečalová, DiS.
5. srpna 2016 v 15:18

vytisknout  e-mailem