Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Domácí násilí

KARLOVARSKÝ KRAJ – Policisté neřeší jen krádeže a dopravní přestupky.  

Kriminalisté v Karlovarském kraji řeší případy nejen krádeží, loupeží, podvodu, dopravní nehody, ale i trestné činy týkající se domácího násilí.

Formy domácího násilí mohou být různé. Nejprve muže projevovat jen slovním napadání a urážkami, postupně však může přejít až k na násilí sexuálnímu, ekonomickému, sociálnímu či fyzickému. V posledním stádiu domácího násilí muže být ohrožen i lidský život.

Domácí násilí je násilí mezi blízkými osobami, žijící ve společné domácnosti. Týká se zejména žen, výjimečně i mužů. Často jsou pak obětmi domácího násilí děti a senioři.

Domácí násilí je trestným čin, který se odehrává zejména beze svědků, doma za zavřenými dveřmi, proto je velmi těžké jej zvenčí rozpoznat.

Oběti se často případy domácího násilí bojí nebo stydí hlásit. Proto v České republice fungují vedle Policie různá intervenční centra, která dokážou, jak navrhnou řešení či další pomoc obětem, tak i v jejich ochraně.

S tímto úzce souvisí institut, který může použít police jako bezprostřední ochranu tzv. vykázání, který zamezí útočníkovi po dobu 10 dnů pobývat ve společném obydlí s obětí. V takovém případě muže být vykázán útočník i z vlastního bytu.

Do září Policie evidovala 57 případu vykázání, z toho jedna osoba byla vykázána opakovaně.

Aktuálně chebští policisté řeší případ vykázání muže, který fyzicky i psychicky týral nejen svou družku ale i děti, které s nimi žily ve společné domácnosti. Domácí násilí bylo v jeho podání velmi brutální a to vůči celé rodině. Policisté budou podávat podnět státní mu zástupci k vydání návrhu na vzetí do vazby.

Nebojte se a nestyďte se vyhledat kdykoliv pomoc ať už u Policii nebo v intervenčních centrech.

nprap. Bc. Věra Hnátková
27. 10. 2016

vytisknout  e-mailem