Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopadení distributoři a výrobce pervitinu

JIHLAVSKO: Ze spáchání trestného činu jsou obviněni tři muži 

Jihlavští kriminalisté dopadli pětatřicetiletého muže z Jihlavy, který distribuoval pervitin. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání, muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Pervitin prodával dvěma osobám, muži a ženě. Za drogy obdržel celkovou částku přes 120 tisíc korun,“ řekl por. Bc. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Pervitin obviněný muž prodával již v době od konce roku 2011 na různých místech v Jihlavě, nejčastěji v lokalitě u lesoparku Malý Heulos. Drogu distribuoval dalším osobám v desítkách případů, buď stlačenou v injekční stříkačce nebo ve složeném papírku, takzvaném psaníčku. Muž prodal celkem přes 60 gramů pervitinu.
 
Dalším obviněným distributorem pervitinu je osmadvacetiletý muž z Jihlavska. Policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání, muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Obviněný muž prodával zejména na území města Jihlavy v době od začátku letošního roku pervitin. Drogu si od něho kupoval opakovaně další muž vždy za částky 150 až 200 korun.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání sedmačtyřicetiletého muže z Jindřichohradecka, který byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Na konci loňského roku obviněný muž za použití předem k tomu opatřených předmětů a chemikálií vyrobil pervitin. Předměty určené k nedovolené výrobě psychotropních látek policisté následně nalezli při kontrole vozidla Ford Mondeo, které muž řídil po ulici Pražská v Jihlavě. Policisté ho zastavili a při kontrole automobilu nalezli předměty v zavazadlovém prostoru. Předměty určené k nedovolené výrobě psychotropních látek kriminalisté zajistili a zaslali na provedení odborné expertízy, zkoumáním bylo zjištěno, že předměty sloužily k výrobě pervitinu. Pachatelem je navíc muž, který se drogové trestné činnosti dopustil již i v minulosti a byl za ni soudem pravomocně odsouzen, a to k trestu odnětí svobody. Na svobodu byl propuštěn v květnu roku 2011 se zkušební dobou do poloviny května roku 2015, i přesto se však následně opět dopustil drogové trestné činnosti.
 
 
Statistika drogové kriminality v prvním pololetí
V první polovině letošního roku prověřovali kriminalisté na Jihlavsku na úseku drogové kriminality 31 trestných činů, vloni jich bylo ve stejném období 28. Při potírání této trestné činnosti se kriminalisté zaměřují na odhalování varen pervitinu, distributory drog, pěstování konopí i šíření toxikomanie. Kriminalistům se letos podařilo odhalit celkem tři varny pervitinu a dvě pěstírny konopí. Ze spáchání trestného činu bylo v prvním pololetí obviněno celkem 26 osob, z tohoto počtu je pět žen a jeden mladistvý. 
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
26. července 2013 
 

vytisknout  e-mailem