Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopadení muže, který se vloupal do prodejen

JIHLAVSKO: Obviněný muž skončil ve věznici 

Jihlavští policisté dopadli muže, který se dopustil majetkové trestné činnosti. V Jihlavě se vloupal do dvou prodejen, v jedné odcizil televizory, v druhé finanční hotovost. Odcizené věci prodával, peníze prohrál v herních automatech. Kriminalisté zahájili trestní stíhání třiatřicetiletého muže, který byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů. Jedná se o opakovaně soudně trestaného recidivistu. Naposledy byl odsouzen letos v září, další trestné činnosti se dopustil již přibližně po měsíci. Na podaný návrh byl obviněný muž vzat do vazby.

Minulý týden došlo před půlnocí v Jihlavě na ulici Husova k vloupání do prodejny. Pachatel rozbil úderem ruky skleněnou výplň dveří, přitom se drobně zranil, vnikl do obchodu, kde odcizil finanční hotovost s částí pokladny, a z místa utekl. Přibližně po půl hodině přijali policisté oznámení o vloupání a k prodejně okamžitě vyjela policejní hlídka, která začala ihned po pachateli v lokalitě pátrat. „Před jednou hodinou v noci policisté podezřelého muže vypátrali na ulici Malátova,“ upřesnil npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Podezřelý muž ošetření zranění, které na ruce měl, odmítl. Při propátrání okolí nalezli policisté nedaleko také odhozenou odcizenou pokladnu, kterou zajistili. Muže důvodně podezřeného ze spáchání trestného činu zadrželi, odcizené peníze již stačil utratit. Třiatřicetiletého muže policisté umístili do policejní cely.

Místo činu ohledali, zadokumentovali, zajistili stopy a provedli šetření. V prodejně zmizelo více než šest a půl tisíce korun a škoda způsobená poškozením byla předběžně vyčíslena na jedenáct tisíc korun. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru. Šetřením zjistili, že vloupání do prodejny není jediným prohřeškem, kterého se zadržený muž dopustil, o necelý týden dříve se totiž vloupal ještě do prodejny na ulici Žižkova. Policejní komisař zahájil trestní stíhání třiatřicetiletého muže z Jihlavy. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci,“ řekl komisař Pavel Krčál.

Muž je obviněn z toho, že na ulici Žižkova vnikl po rozbití skleněné výplně dveří do prodejny, kterou prohledal. Odcizil příruční pokladnu s finanční hotovostí a způsobil tak škodu necelých deset tisíc korun. Dále vstoupil do vedlejší provozovny, ze které odnesl nejméně jeden LCD televizor. Poškozením dveří vznikla další škoda téměř deset tisíc korun. Z místa muž utekl, odcizené věci prodal a peníze použil pro svoji potřebu, finanční hotovost zejména utratil v hracích automatech. Po pár dnech se vloupal do prodejny na ulici Husova, policisté ho během necelé hodiny vypátrali a zadrželi.

Třiatřicetiletý muž byl v minulosti již téměř desetkrát soudně trestán, převážně za majetkovou trestnou činnost. Naposledy byl odsouzen letos v září. Policejní komisař podal státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Vzniklo totiž důvodné podezření, že by mohl v páchání trestné činnosti pokračovat. Soud rozhodl o vzetí obviněného muže do vazby a poté ho policisté eskortovali do věznice.

Případ kriminalisté v současné době dále vyšetřují. Obviněnému muži hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

1. listopadu 2016

vytisknout  e-mailem