Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopadení organizované skupiny podvodníků

Kriminalisté z 3. oddělení Prahy III rozkryli a zadrželi organizovanou skupinu podvodníků, kteří se specializovali na podvody na internetových bazarových portálech. 

Trendem dnešní doby je nákup a prodej věcí v internetovém prostředí a velmi využívány jsou tak různé bazarové portály. Bohužel se na nich nachází i velké množství podvodníků, které je kvůli anonymitě často velmi složité vypátrat. Jednu z takových organizovaných skupin se ale detektivům z 3. oddělení Prahy III, po více než dvouleté a velmi náročné práci, podařilo odhalit a zadržet. Celkem devět osob se specializovalo na bazary, kde nabízeli různorodé zboží jako například mobilní telefony a notebooky, za které si vždy nechávali poslat peníze předem na účet. Po obdržení platby ale nikdy žádné zboží neposlali a přerušili jakoukoliv komunikaci s kupujícími. Prvním případem této skupiny se kriminalisté začali zabývat v únoru 2022 a v průběhu šetření, kdy poškozených stále rapidně přibývalo, vytvořili speciální desetičlennou skupinu s názvem „SVIG“. Během dvou let se postupně dostali ke všem členům a nasbírali dostatek důkazního materiálu na to, aby v dubnu 2024 mohli provést realizaci, při které zadrželi celkem devět osob. Následně provedli 18 domovních prohlídek, při kterých zajistili velké množství stolních počítačů, notebooků, flash disků a sim karty, které velmi často měnili. V současné chvíli kriminalisté evidují více než sto poškozených a škoda se prozatím vyšplhala na bezmála tři miliony korun. Jeden z poškozených přišel o více než osmnáct tisíc korun a průměrná škoda na jeden „nákup“ se pohybuje kolem pěti tisíc korun.  Detektivové ale každým dnem odhalují další poškozené a škoda neustále stoupá. Dle jejich odhadu dosáhne konečný počet poškozených až na několik stovek. 

Všichni členové organizované skupiny jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podvod, za což jim v případě odsouzení, s ohledem na výši způsobené škody, hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi. Jeden z podezřelých je stíhán vazebně. 

Prosíme širokou veřejnost, aby na takovýchto internetových bazarech byli velmi obezřetní a nikdy neposílali své peníze předem na účty lidí, které neznají. Jen tak se dá předejít těmto komplikacím, které vás připraví o peníze. 

por. Richard Hrdina - 18. června 2024

vytisknout  e-mailem