Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopadení pětice lupičů

Zásahová jednotka cizinecké policie prohledávala letadlo na Ruzyni, nakonec byli podezřelí mladíci dopadeni na Česko-rakouských hranicích. 

V neděli 27. listopadu 2011 došlo kolem půlnoci k přepadení herny na Praze 9 v ulici Veltruská. Muži maskovaní kuklou pod pohrůžkou použití střelné zbraně odcizili celkem sedmdesát tisíc korun v hotovosti. O tomto případu jsme informovali na našich internetových stránkách zde. Jak kriminalisté posléze zjistili, na loupeži se podílela pětice mladíků ve věku kolem dvaceti let, přičemž měli přesně rozdělené role. Jeden byl řidič, dva následně tipovali prostor herny a zbylí dva provedli loupež. Připraveným vozidlem pak lupiči odjeli domů k jednomu z nich, kde si rozdělili kořist, převlékli se a odjeli se bavit na diskotéku.
 
Po odvysílané reportáži kriminalisté obdrželi několik poznatků o tom, že řidič a dva muži, kteří tipovali hernu, hodlají odcestovat do zahraničí, aby se vyhnuli trestnímu stíhání, a s největší pravděpodobností užijí letadlo českých aerolinií. Kriminalisté proto zjistili konkrétní let a za účasti zásahové jednotky cizinecké policie se svolením pilota prohledali letadlo. Podezřelí se však uvnitř nenacházeli. Nicméně policisté následně zjistili, že tato trojice míří do Švýcarska, kde má jeden z nich rodinné vazby a zažádali o spolupráci jak německé, tak rakouské kolegy. Obvodní soud pro Prahu 9 vydal v této souvislosti souhlas s jejich zadržením.
 
Zásadní zvrat ve vyšetřování přišel v pondělí 12. prosince, kdy českou polici kontaktovali rakouští kolegové se žádostí o vydání evropského zatýkacího rozkazu. Při kontrole hledané trojice násilníků rakouská policie u nich nalezla střelné zbraně a munici a zahájila trestní stíhání pro nedovolené ozbrojování. Vzhledem k okolnostem podal státní zástupce k soudu návrh na vydání evropského zatýkacího rozkazu. Soudce návrhu nevyhověl a rakouská strana násilníka propustila na svobodu.
 
Kriminalisté se však nevzdali a začali s podezřelými složitě vyjednávat. Ti nakonec projevili snahu se vzdát na hraničním přechodu Mikulov. Po tomto zjištění policisté okamžitě začali spolupracovat s kolegy z Břeclavi, cizineckou policií a rakouskými kolegy. Jen o pár dní později, v pátek 16. prosince, tak došlo na hranicích k samotnému zadržení hledané trojice a den poté k zadržení dalších dvou spolupachatelů ve vnitrozemí ČR.
 
Vyšetřovatel následně obvinil pětici mužů z trestného činu loupeže, u čtyř z nich podal podnět k návrhu na vzetí do vazby. Čtveřice je v tuto chvíli stíhána vazebně a pátý muž na svobodě.
 
Policisté během vyšetřování případu v evidencích zjistili, že tato skupina zadržených má pestrou trestní minulost. Nejstarší z nich, pětadvacetiletý muž, je ostříleným recidivistou. V minulosti byl již 8x soudně trestaný, z toho 3x za trestný čin loupeže. Ostatní mají obdobnou zkušenost za majetkovou trestnou činnost. V tuto chvíli jsou stíháni pro trestný čin vydírání, násilí proti úřední osobě, ohrožení pod vlivem návykové látky a neoprávněné užívání cizí věci.
 
nprap. Bc. Jana Rösslerová 20. 12. 2011

vytisknout  e-mailem