Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopadený vyděrač

Muž vydírající mezinárodní síť hotelů, bankovní dům i velký obchodní řetězec zadržen. 

Pražští kriminalisté v těchto dnech obvinili 28letého muže z Litoměřicka ze zvlášť závažného zločinu vydírání.
 
Muž počátkem měsíce dubna vyhrožoval mezinárodní síti hotelů, vytipovanému bankovnímu domu v ČR a obchodnímu řetězci umístěním nástražných výbušných systémů. Obviněný postupoval velmi sofistikovaně, kdy výhrůžné emaily zasílal zmiňovaným adresátům prostřednictvím zahraničních serverů. Spolu se zmíněnými výhružkami požadoval uložení finanční hotovosti ve výši několika desítek milionů korun na bankovní účet zřízený v zahraničí. Jeho požadavkům však oslovené instituce nevyhověly ale neprodleně informovali policii.
 
Ačkoli zmíněné výhružky zapříčinily přijetí konkrétních bezpečnostních opatřeních v celé ČR, kriminalisté z taktických důvodů v počátcích vyšetřování neuvolnili do médií žádné informace. Tento postup se nakonec ukázal jako správný. Kriminalistům se díky velmi dobré spolupráci s Interpolem i mezinárodní sítí hotelů podařilo v poměrně krátké době ztotožnit konkrétní IP adresu a realizovat samotného vyděrače.
 
Osmadvacetiletý muž byl zadržen v pondělí 23.dubna 2012 v místě bydliště a následně obviněn z trestného činu vydírání, kdy se v průběhu výslechu k trestné činnosti doznal. V případě odsouzení hrozí muži trest odnětí svobody v rozmezí od 5 do 12 let. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.
 
mjr. Bc. Andrea Zoulová – 25.dubna 2012

vytisknout  e-mailem