Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopadli pachatele série vloupání do chat

KRAJ VYSOČINA: Dvojice byla zadrženi kvůli vloupání do chat již podruhé  

TŘEBÍČSKO – Z důvodu vysokého počtu vloupání do chat v chatových oblastech na Třebíčsku zrealizovali ve středu ráno policisté pátrací akci v chatové oblasti v okolí Okříšek, Číhalína a Přibyslavic. Do akce bylo zapojeno deset policistů, včetně dvou psovodů. Úsilí policistů se vyplatilo – při akci získali poznatky o výskytu dvou podezřelých osob, které následně zadrželi na vlakovém nádraží v Lukách nad Jihlavou.

„Podařilo se nám získat informaci, že se dvě podezřelé osoby pohybují na vlakovém nádraží v Okříškách a že si zakoupily jízdenku na vlak, který jede směrem na Jihlavu. Proto jsme okamžitě provedli nezbytná opatření k tomu, abychom obě podezřelé osoby zadrželi. To se nám ve spolupráci s kolegy z Polné podařilo,,“ doplnil k úspěšnému zásahu velitel pátrací akce npor. Mgr. Martin Husa, vedoucí obvodního oddělení Třebíč.

Muž a žena byli nakonec zadrženi v Lukách nad Jihlavou a eskortováni do policejní cely. Zadržená dvojice ale nebyla pro policisty neznámá.

Muž a žena byli zadrženi poprvé v neděli 19. února ve večerních hodinách u obce Bítovčice, kde je vypátral policejní psovod. Policistům z Obvodního oddělení v Polné na Jihlavsku se podařilo dvojici dopadnout díky tomu, že v chatové oblasti prováděli v dopoledních hodinách kontrolu a všimli si, že jsou u několika rekreačních chat vypáčená okna nebo dveře.
Policisté proto přivolali na místo policejní psovody a začali v lokalitě okamžitě pátrat po pachateli. Policejní psovod si poté všiml na silnici u obce Bítovčice jdoucí podezřelé dvojice, kterou ihned zastavil a při kontrole u muže a ženy nalezl batohy s věcmi, které pocházejí z trestné činnosti. Policisté oba zadrželi a následně umístili do policejní cely. Zajistili také odcizené věci, které u sebe pachatelé měli, kdy se jednalo o kabely a oblečení.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvaatřicetiletého muže a třiatřicetileté ženy z Jihlavy. „Byli obviněni ze spáchání přečinu krádež, přečinu porušování domovní svobody a přečinu poškození cizí věci spáchaných ve formě spolupachatelství,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Muž a žena se vloupali do celkem osmnácti rekreačních chat na Jihlavsku a Třebíčsku. V současné době byla škoda, kterou způsobili majitelům chat, vyčíslena na více než sedmdesát tisíc korun. U některých poškozených ale ještě škoda vyčíslena nebyla, tudíž toto číslo není konečné.

Policisté provedli v rozlehlých chatových oblastech v této lokalitě v neděli kontrolu chat, ve které ještě v pondělí 20. února pokračovali. Provedeným šetřením kriminalisté zjistili, že se dvojice pachatelů vloupala do celkem osmnácti rekreačních chat, a to jak na Jihlavsku, tak i na Třebíčsku.
Muž a žena se do chat vloupávali v době od začátku ledna letošního roku. „Ve čtyřech případech se jednalo o rekreační chaty v katastru obcí Chlum a Číchov na Třebíčsku. Do čtrnácti chat se pachatelé vloupali na Jihlavsku v chatových oblastech v katastru obce Bítovčice, Jeclov a Přímělkov,“ upřesnil komisař Pavel Krčál. Objekty využívali obvinění především pro přespání. Do chat se vloupali za použití násilí po vypáčení nebo rozbití oken či dveří. V rekreačních chatách kradli zejména kabely, které opalovali a poté prodávali ve výkupnách sběrných surovin. V některých chatách ale odcizili i nářadí, oblečení, potraviny, alkohol nebo elektroniku.

„U zadrženého muže jsme dále nalezli travní hmotu. Jedná se o marihuanu, kterou jsme zajistili. Muž je tak podezřelý ze spáchání přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi,“ dodal npor. Pavel Krčál. Po provedení nezbytných úkonů byli muž a žena ze zadržení propuštěni a jsou stíhání na svobodě.

Jak je vidět, dvojice v trestné činnosti dál pokračovala a vloupala se do dalších 24 chat jak na Třebíčsku, tak i na Jihlavsku. V současné době policisté ženu a muže obvinili ze spáchání trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci. V případě obou obviněných byl podán návrh na jejich vzetí do vazby, neboť v páchání trestné činnosti pokračovali i přes to, že jsou za předchozí skutky již trestně stíháni. Dnešního dne rozhodl soud o vzetí dvojice obviněných do vazby.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
2. března 2012
 

vytisknout  e-mailem