Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Dopadli trojnásobného lupiče

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Kriminalisté dopadli lupiče, který třikrát vyloupil stejnou banku.  

 

Muž, kterého jakoby nikdo neznal, vyloupil třikrát stejnou pobočku Komerční banky v Uherském Brodu. Ve čtvrtek 25. března odpoledne jej kriminalisté dopadli v momentu, kdy opět maskovaný kráčel do banky, aby ji počtvrté vyloupil. Policie měla od počátku tohoto týdne informaci o tom, že je možné, že se lupič pokusí o další čin. Bezpečnostní opatření, které policie připravila, vyžadovala od nasazených kriminalistů trpělivost a obezřetnost. Ty se vyplatily v situaci, kdy ulicí Soukenickou šel muž, na kterého čekali. Byl ale opět maskován. Při loupežích ovšem nikdy nevyužil dvakrát stejného maskování, a tak ani včera nevypadal stejně. Na hlavě měl dámskou paruku, na sobě modrý balonový plášť a na krku černou kabelku. Pozorné kriminalisty, ale nezmátl. „Přímo na chodníku svedli ozbrojeného muže za pomocí hmatů a chvatů na zem a zadrželi jej. Při zákroku jeden z kriminalistů utrpěl lehčí zranění. V policejních poutech tak skončil muž, který opět směřoval do banky pro další peníze. Nečekali jsme, až vejde do banky, abychom tím minimalizovali možné nebezpečí, které při jeho obraně mohlo hrozit,“ popal zákrok vedoucí hradišťských kriminalistů plk. Ing. Bc. Miroslav Bartys. Z výslechů a předložených důkazů mu kriminalisté prokázali, že se dopustil všech tří předchozích loupeží.

K prvnímu loupežnému přepadení v Uherském Brodu se odhodlal 12. ledna. Maskován pletenou čepicí a brýlemi přepadl s pistolí a lístečkem s textem o loupeži ženu za přepážkou. Ta mu pod hrozbou pistolí vydala peníze.

Druhého loupežného přepadení se dopustil 18. března. S pistolí v ruce a papírkem se vzkazem o přepadení přistoupil opět ke stejné přepážce a požadoval peníze. Nyní byl maskován kšiltovkou a brýlemi. I v tomto případu si peníze z banky odnesl.

Na třetí loupežné přepadení se vydal 18. září ve sportovní mikině, s brýlemi na nose. Na hlavu si nasadil kšiltovku s připojenými delšími umělými vlasy, jak klasik říká „typu čupřina“. Pokladní, kterou už jednou přepadl, nepodal lístek, ale řekl jí, ať mu dá peníze, že už je to naposled. Statečná žena za pokladnou jej poznala, nezazmatkovala a peníze mu vydala.

Celkem si lupič odnesl z pokladny přes čtyři sta tisíc korun. Ve všech případech se lupič maskoval. Ve všech případech si před loupeží stahoval své objemnější břicho obinadlem, aby vypadal štíhlý. Před loupeží se dohladka holil, jinak nosil bradku. K přepadení používal plynovou pistoli, která je v takových situacích k nerozeznání od smrtící zbraně. Motivem pro loupeže byla velká potřeba peněz – muž peníze házel do hracích automatů anebo prosázel. Navíc měl na krku exekuci kvůli dluhům. A proč si vybral brodskou pobočku Komerční banky? Podle jeho slov se mu zamlouval prostor přepážky.

Policii se podařilo zadrženému muži prokázat ještě další loupežné přepadení banky, kterého se dopustil v červnu 2008. Tehdy přišel do pobočky České spořitelny ve Zlíně a ženě za přepážkou předal papír s výzvou o přepadení. Pracovnice ale spustila alarm a lupič z pobočky utekl bez peněz.

Dnes dopoledne kriminalisté obvinili tohoto třiatřicetiletého muže z obce na Uherskohradišťsku ze spáchání čtyř trestných činů loupeže a z jedné přípravy loupeže, za což mu ze zákona hrozí až deset let vězení. Muž byl již v minulosti soudně trestaný. Kriminalisté podali návrh na vazební stíhání tohoto obviněného muže.


 

26.3.2010


 

vytisknout  e-mailem