Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopoledne se Čtyřlístkem

MS kraj - policisté společně se strážníky a hasiči opět zavítali mezi klienty Čtyřlístku 

ctyrlistek_2014_02.jpgV pátek 22. srpna dopoledne zavítali policisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje společně se strážníky Městské policie Ostrava a příslušníky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje mezi klienty Čtyřlístku. Jelikož pro policisty se jednalo o šestou návštěvu a strážní s hasiči zde byli potřetí, může již hovořit o zavedené tradici.

Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením je příspěvková organizace statutárního města Ostravy. Poskytuje sociální služby dětem od tří let a dospělým lidem s mentálním postižením i s kombinací tělesných a smyslových vad. Veškeré služby vycházejí z individuálních potřeb klientů a to nejen možností pobytu v centru, ale také ambulantní nebo terénní formou.

ctyrlistek_2014_06.jpgKlienti Čtyřlístku na všechny účastníky již nedočkavě čekali v areálu zahrady. Po krátkém uvítání, kterého se ujal plk. Mgr. Radim Daněk náměstek ředitele krajského ředitelství a zaměstnankyně centra paní Mgr. Bohdana Rywiková, předvedli své svěřence již dychtivě vyhlížení kynologové. Nejprve představili své služební psy kolegové z městské policie. Se psy, belgickým ovčákem Guliverem Extra Temperament (diváci ani na chvíli nezapochybovali, že název chovatelské stanice přesně vystihuje jeho povahu) a německým ovčákem Benem, divákům ukázali základní prvky poslušnosti, jakými je např. chůze u nohy, odložení psa, štěkání na povel, vyhledávání (nebo-li revír), a mnoho dalších dovedností.

ctyrlistek_2014_05.jpgVzhledem k zaměření centra další zde přítomní kynologové představili činnost, které se věnují ve volném čase, a to canisterapii. Náš kolega Martin předvedl svou fenu belgického ovčáka Quinny z Hückelovy vily. Také ona nejprve všem přítomným ukázala, že na jedničku zvládá základní poslušnost. Poté již nastala ze zkušeností z minulých ročníků nejočekávanější ukázka, a to hlazení a mazlení. Aby diváci měli možnost poznat, že v cannisterii nezáleží na velikosti, ale vyrovnané povaze psa, ke Quinny se v mazlící technice přidala také čivava Kiky, která se svou majitelkou, strážnicí městské policie, má také za sebou bohatou „léčebnou“ zkušenost.

K vidění byla také technika. Dopravní policisté a strážníci dali „k dispozici“ automobily, kterými přijeli, navíc byl k vidění také policejní motocykl Honda. Také hasiči nezůstali stranou a předvedli techniku, používanou při zásazích. Ti odvážnější obyvatelé Čtyřlístku si mohli vyzkoušet, jak se drží volant služebního auta nebo jak se sedí na policejní motorce. Když se nad areálem rozlehl zvuk policejního a hasičského „majáku“, počáteční úlek vystřídalo nadšení.

Nadšení vyvolali také další zvířecí pomocníci, a to koně. Strážnice městské policie ze skupiny hipologie divákům představily dva ze svých starokladrubských koňů, Sida a Markuse. Jelikož vybrali opravdu klidné jedince, mohli si je „odvážlivci“ také pohladit.

Podle okamžitých ohlasů klientů i zaměstnanců centra policisté, strážníci ani hasiči nezklamali jejich očekávání. Technika a také trpěliví psi a koně klientům Čtyřlístku zajímavě zaplnili páteční dopoledne, jehož pohodovou a příjemnou atmosféru nepokazilo ani v tomto týdnu tak vrtkavé počasí.


por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
22. 8. 2014

 

vytisknout  e-mailem