Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Dopoledne se SRDCEM

Opava - ukázky z činnosti cizinecké policie předvedli ve středu 23. února pracovníci ICP Opava dětem ZŠ Slezského odboje v Opavě.  

Policisté ICP Opava mezi dětmi

Celá akce vznikla na popud policisty inspektorátu, který se ve volném čase zabývá canisterapií. Součástí zmiňované základní školy je také speciální pedagogické centrum SRDCE, do kterého docházejí děti se zdravotním postižením. Nejen se školou, ale také s tímto centrem náš kolega již delší dobu spolupracuje. Dnes již nikdo neví, zda nápad na koncipované dopoledne přednášek, ukázek práce služebních psů a canisterapie, přišel z řad pedagogů nebo policistů.

Policisté inspektorátu a jejich kolegové ze skupiny služební kynologie strávili mezi dětmi základní školy celé dopoledne. Přednášky, které měli pro žáky připraveny, probíhaly v jednotlivých třídách současně a témata byla zvolena tak, aby odpovídala věku dětí. V nejvyšších ročnících předvedl psovod služebního psa, specialisu na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Součásti ukázky byla také přednáška o drogové problematice. Pro nejstarší žáky byla určena také ukázka techniky na vyhodnocování zabezpečovacích prvků cestovních dokladů. S žáky 1. až 6. tříd policisté besedovali na téma bezpečnosti silničního provozu.

Okolo 10.00 hodiny se děti ze speciální školy a centra SRDCE shromáždily v tělocvičně, kde jim policisté představili psy, cvičené v canisterapii. Německé ovčáky psa BARNABÁŠE fenu FIDORKU a jejich čtyřměsíční štěně XAVERA doplňovala belgická ovčačka QUINNY. Děti si pejsky hladily, mazlili se s nimi, ti odvážní si sáhli na zuby nebo se nechali tahat po tělocvičně. Policisté dětem také ukázali, že i ti nejmazlivější psi perfektně zvládají poslušnost a při obraně svého pána nebo území se z „beránků“ mnění v „šelmy“. Závěrem předal vedoucí opavského inspektorátu Mgr. Aleš Bronczek panu Mgr. Jiřímu Kupkovi, řediteli školy, šek ve výši 6 000,- Kč. Při přípravě akce se policisté dohodli, že alespoň finančně pomohou postiženým dětem. Na výše uvedenou částku přispěli všichni pracovníci inspektorátu a bude použita pro třídu základní školy speciální s rehabilitačním vzdělávacím programem.

Poté byly pro starší žáky připraveny ukázky výcviku služebních psů. Děti mohly zhlédnout práci psích specialistů, ať už těch, kteří jsou cvičeni na vyhledávání drog jako belgická ovčačka QARRA, vyhledávání zbraní jako belgická ovčačka QUINNY nebo těch, kteří dokáží vyhledat výbušniny, což předvedla německá ovčačka JESSIKA. Pro ukázky zadržení pachatele bylo sice v tělocvičně málo místa, ale psovodi a jejich svěřenci němečtí ovčáci DASTY, IR a rotwajler ARTUR se úkolu zhostili na výbornou a s takovou razancí, až se tajil dech. Závěr ovšem patřil znovu mazlení. Belgické ovčačky, sestry QARRA a QUINNY byly ponechány na pospas divákům, pod jejichž hladícíma rukama se obě ztratily. A to se přítomným dětem opravdu líbilo.

Program úterního dopoledne s ukázkami canisterapie a výcviku služebních psů jistě splnil očekávání, které do něj vkládali nejen pedagogové, ale také přítomní policisté. Děti se náramně bavily a z jejich rozzářených tváří se dalo vyčíst, že si program užívají.

 

vytisknout  e-mailem