Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Dopravně bezpečnostní akce

V průběhu roku se konají akce po celé republice, které se soustředí na problematiku předjíždění nákladních vozů a souvisejících porušení pravidel. 

Dopravně bezpečnostní akce jsou zaměřené nejen na úseky dálnic s označením B22a - zákaz předjíždění nákladních vozů, ale také na úseky s dopravní značkou B4, zakazující vjezd nákladních aut do levého jízdního pruhu. Současně se zaměřujeme i na dodržování § 36 odst. 4 zákona o provozu na pozemních komunikacích. Tedy situace, kdy jsou řidiči velkých nákladních vozidel při předjíždění omezována jiná vozidla.

 

V úterý se policisté ze Speciálního oddělení dohledu Čechy v rámci jedné z těchto akcí zaměřili na dálnici D8, kdy za pomoci dronu Letecké služby Policie ČR společně dohlíželi na bezpečnost a plynulost na našich silnicích. 

Během pouhého jednoho dne dopravní policisté odhalili celkem 14krát porušení zákazu předjíždění nákladních vozidel v místech, kde jim to zákon zakazuje. 

Tito přestupci byli následně oznámeni místně příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.  V 6 případech udělili řidičům kauci. Dále řidiči neměli svá vozidla v řádném technickém stavu, či za jízdy telefonovali. 
V rámci kontrol centrální evidence přeplatků a nedoplatků byl odhalen 1 řidič, který musel doplatit dlužnou částku. 
V  případě, že by pokuta nebyla na místě uhrazena, mohou zadržet tabulky registrační značky vozidla nebo zabránit odjezdu vozidla tzv. botičkou.

Počet úseků se zákazem předjíždění pro nákladní automobily se v brzké době zvýší. 
Bude se jednat o další úseky dálnic, které byly vyhodnoceny jako rizikové a vhodné pro umístění zákazu předjíždění pro nákladní automobily.
Pamatujte na to, že dodržování pravidel je klíčem k bezpečnosti na našich silnicích. 
Kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
20. října 2023

vytisknout  e-mailem