Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravně bezpečnostní akce

KRAJ VYSOČINA: Policisté se při kontrolách zaměřují zejména na nákladní vozidla a autobusy 

Tento týden probíhá na území Kraje Vysočina dopravně bezpečnostní akce. Cílem dopravních kontrol je působit na řidiče nejen represivně ale i preventivně a snížit tak nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti na silnicích, zejména vysoký počet tragických nehod, při kterých dojde k usmrcení účastníka nehody. Dopravně bezpečnostní akce plošně a intenzívně působí na řidiče tak, aby jezdili v souladu s dopravními předpisy, a zároveň odhalují bezohledné řidiče dopouštějící se závažných porušení zákona, kteří zbytečně ohrožují život svůj nebo ostatních. 
 
„Při kontrolách se policisté tento týden v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřují zejména na nákladní vozidla a autobusy. Kontrolují dodržování povinností při provozování vnitrostátní a mezinárodní silniční dopravy a přepravy nebezpečných věcí, dále kontrolují dodržování stanovených hmotnostních limitů, technický stav vozidel a dodržování tzv. sociálních předpisů,“ řekl kpt. Mgr. Pavel Doležal, vrchní komisař odboru služby dopravní policie. Jak dále dodal, jedná se o kontrolu dodržování doby odpočinku a bezpečnostních přestávek. Policisté kontrolují také správné zabezpečení a upevnění nákladu, a zda nedochází k nedovolené manipulaci s kontrolním zařízením a paměťovými kartami řidičů. Jednotlivé kontroly nákladních vozidel a autobusů jsou důkladné a tudíž časově náročnější. Při dopravně bezpečnostní akci policisté kontrolují samozřejmě ale také ostatní účastníky silničního provozu, zda dodržují ustanovení zákona o silničním provozu. Zvýšenou pozornost věnují policisté kontrolám dodržování stanovené rychlosti, zákazu požívání alkoholu a drog před nebo během jízdy, způsobu jízdy a předjíždění.
Dopravní kontroly probíhají od začátku týdne postupně na všech okresech Kraje Vysočina, včetně dálnice D1. „Hlídky policistů dopravní, pořádkové i cizinecké policie zastavují vozidla převážně na silnicích s vyšším dopravním zatížením a s častějším výskytem závažných dopravních nehod, jedná se zejména o silnice prvních tříd,“ dodal kpt. Pavel Doležal. Dnes se policisté v rámci dopravně bezpečnostní akce zaměřili na dálnici a s kontrolami se nejen řidiči nákladních vozidel a autobusů mohli setkat také na silnicích Třebíčska.
 
Do čtvrtka policisté při dopravně bezpečnostní akci zkontrolovali 1 007 vozidel, odhalili celkem 135 dopravních přestupků a jeden trestný čin. Dnes, v pátek 10. října, pokračovala dopravní akce na dálnici, kde policisté během dopoledne zkontrolovali 14 kamionů, z nichž bylo třináct zahraničních, a zjistili čtyři přestupky.
Mezi časté přestupky patřil nevyhovující technický stav vozidla a překročení nejvyšší dovolené rychlosti. U nákladních vozidel zjistili policisté při silničních kontrolách např. nefunkční nebo poškozené osvětlení, pneumatiky sjeté pod stanovenou mez nebo nebezpečné ostré hrany.
Trestný čin odhalili policisté v úterý v Pravíkově na Pelhřimovsku, kde při kontrole řidiče, který jel v obci rychlostí téměř 70 km/h, zjistili, že se jedná o muže, který pozbyl řidičského oprávnění, neboť není zdravotně způsobilý k řízení vozidel.
Kauci ve výši patnáct tisíc korun uložili policisté v pondělí cizinci, který řídil na dálnici ve směru na Prahu jízdní soupravu Mercedes s návěsem. Při silniční kontrole zjistili závažné porušení sociálních předpisů.
 
Dopravně bezpečností akce bude dále pokračovat a řidiči se tak na silnicích a dálnici budou setkávat s policejními hlídkami častěji.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
10. října 2014
Odkazy do noveho okna

dopravní akce

dopravní akce 

Detailní náhled

dopravní akce

dopravní akce 

Detailní náhled

dopravní akce

dopravní akce 

Detailní náhled

dopravní akce

dopravní akce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem