Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Policisté se při ní zaměřili i na chodce 

Minulý týden proběhla na Domažlicku dopravně bezpečnostní akce, během které se policisté zaměřili na dodržování pravidel silničního provozu nejen ze strany řidičů, ale také chodců. 

Právě chodci patří mezi nejrizikovější účastníky silničního provozu a často se dopouštějí dopravních přestupků, zejména během přecházení vozovky. Chodci jsou mnohdy nepozorní, zbytečně riskují přecházením komunikace mimo vyznačené přechody pro chodce, kličkují mezi stojícími vozidly, často podceňují situaci a vstupují do vozovky na “červenou“ a také v místech, kde nemají dostatečný rozhled.

Podle § 54 zákona o provozu na pozemních komunikacích musí chodec, který se nachází blíže než 50 metrů od místa s řízeným provozem, přechodu pro chodce, podchodu či nadchodu, přecházet jen na těchto místech.  Na přechodu pro chodce se chodí vpravo. Mimo přechod pro chodce je dovoleno přecházet vozovku jen kolmo k její ose. Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky silničního provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Jakmile vstoupí chodec na přechod pro chodce nebo na vozovku, nesmí se tam bezdůvodně zastavovat nebo zdržovat. Nevidomý chodec signalizuje úmysl přejít vozovku mávnutím bílou slepeckou holí ve směru přecházení. Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku, přijíždějí-li vozidla s právem přednostní jízdy, nacházejí-li se na přechodu pro chodce nebo na vozovce, musí neprodleně uvolnit prostor pro projetí těchto vozidel.  Chodec nesmí vstupovat na přechod pro chodce nebo na vozovku bezprostředně před blížícím se vozidlem. Chodec musí dát přednost v jízdě tramvaji a nesmí překonávat zábradlí nebo jiné zábrany na vozovce.

Také řidiči mnohdy nedodržují povinnosti, které jim ukládá zákon (§ 5 odst. h). Měli by umožnit chodci, který je na přechodu pro chodce nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky, proto se musí řidič takového vozidla přibližovat k přechodu pro chodce takovou rychlostí, aby mohl zastavit vozidlo před přechodem pro chodce, a pokud je to nutné, je povinen před přechodem pro chodce zastavit vozidlo. Mnohdy se stává, že jeden z řidičů zastaví a řidič jedoucí v protisměru nezastaví. Proto by chodci měli být velice opatrní a vstupovat do vozovky až poté, co zastaví vozidla v obou směrech. V tomto momentě je  také velice důležitý oční kontakt chodce s řidičem, který přikývnutím hlavy může dát chodci znamení ke vstupu do vozovky.

Během bezpečnostní akce, které se zúčastnilo celkem 30 policistů z řad dopravní a pořádkové policie, včetně nováčků z domažlického školního policejního střediska,  policisté přistihli  čtyři  chodce při přecházení vozovky na  červenou a za dopravní přestupek jim uložili bokovou pokutu v celkové částce 800 korun. Řidiči  se dopustili 32 dopravních přestupků, z toho 31 jich  policisté  vyřídili na místě uložením blokové pokuty v celkové částce 15 500 korun a 1 přestupek  oznámili k projednání správnímu orgánu.

Podobné bezpečnostní akce zaměřené na chodce bude domažlická policie častěji opakovat.

nprap. Vladislava Čejková


 

vytisknout  e-mailem