Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Dopravně bezpečnostní akce

JIHLAVSKO: Policisté se zaměřili na kontrolu nákladních vozidel 

V pondělí 10. října proběhla na Jihlavsku dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která byla zaměřena zejména na řidiče nákladních vozidel. Policisté ale samozřejmě na stanovištích prováděli silniční kontroly i osobních vozidel. Tři policejní hlídky kontrolovaly automobily mezi osmou hodinou ráno a třetí hodinou odpoledne. Policisté se u nákladních vozidel zaměřili na kontrolu dodržování povinností při provozování silniční nákladní dopravy, přepravy nebezpečných věcí a dodržování tzv. sociálních předpisů. Jedná se např. o dodržování doby odpočinku a bezpečnostních přestávek. Dále policisté kontrolovali správné zabezpečení a upevnění nákladu, a zda nedochází k nedovolené manipulaci s kontrolním zařízením a paměťovými kartami řidičů.
Policisté zkontrolovali celkem 42 nákladních a 54 osobních vozidel. Odhalili 27 dopravních přestupků, za které řidičům uložili blokové pokuty v celkové výši 17 900 korun. „Mezi nejčastější spáchané přestupky patřilo nepřipoutání se za jízdy bezpečnostním pásem a špatný technický stav vozidla“, upřesnil npor. Radek Hamža, DiS., vedoucí Dopravního inspektorátu Jihlava. Jak dále dodal, další tři přestupky, kdy se jednalo o nedodržení bezpečnostních přestávek, oznámili k projednání správními orgánu.
 
Od začátku října mohou řidiči uhradit pokutu platební kartou. Dopravní inspektorát Jihlava je vybaven terminálem pro bezhotovostní platební styk. Terminály pro bezhotovostní platební styk jsou službou pro občany. „Přestupci, kteří budou sankcionováni, mohou zaplatit kartou přímo na místě a nemusí obnos platit složenkou, převodem z účtu či jej ve lhůtě do čtrnácti dnů platit na útvaru, který jim pokutu udělil“, vysvětlil npor. Radek Hamža. V případě, že řidič nemá k dispozici platební kartu, se na postupu policie nic nemění. Řidič buď zaplatí blokovou pokutu v hotovosti na místě, nebo obdrží blok na pokutu na místě nezaplacenou, kdy stanovenou pokutu zaplatí složenkou, převodem z účtu nebo ji zaplatí na příslušném útvaru. Terminály pro bezhotovostní platební styk budou policisté využívat nejen v souvislosti s vybíráním pokut od českých řidičů, ale budou jimi také vybírat kauce od dopravců, kteří mají bydliště nebo sídlo mimo území České republiky.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
11. října 2011

vytisknout  e-mailem