Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Policisté se zaměřili na železniční přejezdy 

Krajská dopravně bezpečnostní akce, které se účastnili i rokycanští policisté byla zaměřena v pondělí  22. června 2009   zejména  na nedovolené předjíždění, dodržování  stanovených limitů rychlosti  jízdy a respektování dopravního značení na  železničních přejezdech.

Policisté  zjistili na svých stanovištích v Rokycanech, že  mnoho řidičů porušuje zákonná ustanovení o chování  řidičů na železničních přejezdech. Z 26 kontrolovaných vozidel byly ve 22 případech zjištěny dopravní přestupky. Za dvacet z nich uložili policisté blokové pokuty v celkové výši 15.700,- Kč a dva  přestupky budou předány k vyřízení správnímu orgánu. 

Většina zjištěných přestupků (přes  tři čtvrtiny) se týkala  překročení stanoveného limitu rychlosti jízdy na železničním přejezdu. Ten je dán zákonem č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních  komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu). Stanoví, že ve vzdálenosti 50 metrů před železničním přejezdem a při jeho  přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km/hod. Svítí - li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečnovacího  zařízení, smí 50 metrů před  železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km/hod.

Rádi bychom též upozornili řidiče na fakt, že  následky  dopravních nehod na železničních přejezdech bývají velice vážné a mnohdy i tragické. I v našem regionu se vyskytuje mnoho komunikací, které železnice protínají. Těchto míst jsou skoro 4 desítky. Bohužel i u nás se ve statistikách promítla tragická dopravní nehoda  se smrtelným zraněním. K té došlo v roce 2005 na přejezdu u obce Střapole. Mnohým řidičům  je toto místo dodnes připomínáno pomníčkem. Proto bychom chtěli na všechny řidiče apelovat,  chovejte se zodpovědně !

 

 

 

vytisknout  e-mailem