Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Severomoravští policisté využili při akci vrtulník (letecký dohled).  

Letecký dohled
 
        Severomoravští policisté využili tento víkend, konkrétně v pátek a neděli, v rámci dopravně bezpečnostní akce vrtulník (letecký dohled). Obraz z vrtulníku je přenášen do vozidla dopravní hlídky. Pokud se řidič dopustí přestupku, policisté ho na stanovišti „na zemi“ zastaví a přestupek vyřeší. V pátek zjistili policisté leteckým dohledem 35 přestupků, v neděli 19 přestupků. Mezi hříšníky byli například dva motorkáři, kteří v neděli ve Frýdku-Místku předjížděli přes plnou čáru.
 
 
Dopravně bezpečnostní akce
 
       Na dny 1. – 3. srpna 2008 vyhlásil policejní prezident dopravně bezpečnostní akci „X“, a to v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu ve snaze zlepšení dopravně bezpečnostní situace a snižování počtu dopravních nehod na pozemních komunikacích. Akce se uskutečnila také na území bývalého Severomoravského kraje (v okresech Prostějov, Olomouc, Přerov, Nový Jičín, Frýdek-Místek a Karviná).
 
            Policisté se zaměřili na kontrolu dodržování předepsané rychlosti jízdy motorových vozidel a dodržování zákazu předjíždění v místech, kde je to zakázáno. Kontrolovali dále, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek. Policisté v rámci akce pátrali po odcizených věcech, hledaných a pohřešovaných osobách. Změřili se i na kontrolu dodržování dalších pravidel silničního provozu.
 
 
 
Výsledky
       
       V rámci bývalého Severomoravského kraje bylo do akce nasazeno téměř 150 policistů. Zaznamenali celkem 636 dopravních přestupků. Blokovými pokutami na místě vyřídili 565 přestupků, výše uložených pokut přesáhla 630 000 korun. Povolenou rychlost překročilo 378 řidičů, požití alkoholických nápojů nebo návykových látek před nebo během jízdy bylo zjištěno u 3 řidičů. Policisté zjistili 18 případů nepoužití bezpečnostních pásů a 10 případů jízdy vozidlem „bez dálniční známky“. Nevyhovující technický stav mělo 30 vozidel. Jeden řidič se dopustil přestupku porušením dohody AETR a jeden řidič nedodržel bezpečnostní přestávky v jízdy a dobu jízdy.
 
 
 
   
                                                                                                         por. Mgr. Soňa Štětínská
 
Kontakt: por. Mgr. Soňa Štětínská
                komisař preventivně informační skupiny  
    Telefon: 974 721 208
     E-mail: pcrssmov@mvcr.cz
 
 
                                                                                             
 
 
 

vytisknout  e-mailem