Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

PLZEŇ – VENKOV – Policisté dohlíželi na dodržování zákona. 

      Včerejšího dne na územním odboru Plzeň - venkov proběhla dopravně bezpečnostní akce, a to v době od 13:00 do 17:00 hodin.  Policisté kontrolovali nejen, zda řidiči dodržují zákon o silničním provozu, ale také se zaměřili na kontrolu chování osob v prostoru železniční dráhy, zejména na vstupy do kolejiště a na železniční přejezdy. Během akce policisté zkontrolovali 57 účastníků silničního provozu. Jedenácti z nich udělili blokové pokuty na místě. Nevyhovující technický stav vozidel byl u řidičů nejčastějším zjištěným přestupkem. Řidiči dále neměli v pořádku doklady předepsané k řízení a provozu motorových vozidel a zákonem stanovené osvětlení vozidla. U dvou chodců bylo zjištěno protiprávní jednání, kdy jeden z nich vstoupil do kolejiště v místě, kde je to zákonem zakázáno.

     Podle ustanovení zákona se osoba, která vstoupí do kolejiště v místě, kde je to zakázáno, dopustí protiprávního jednání a za tento přestupek jí lze uložit pokutu až 10 000 korun.  

Pro řidiče platí dle zákona o silničním provozu: (1) Řidič nesmí vjíždět na železniční přejezd,

a) je-li dávána výstraha dvěma červenými střídavě přerušovanými světly signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,

b) je-li dávána výstraha přerušovaným zvukem houkačky nebo zvonku přejezdového zabezpečovacího zařízení,

c) sklápějí-li se, jsou-li sklopeny nebo zdvihají-li se závory,

d) je-li již vidět nebo slyšet přijíždějící vlak nebo jiné drážní vozidlo nebo je-li slyšet jeho houkání nebo pískání; toto neplatí, svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení,

e) dává-li znamení k zastavení vozidla zaměstnanec dráhy kroužením červeným nebo žlutým praporkem a za snížené viditelnosti kroužením červeným světlem,

f) nedovoluje-li situace za železničním přejezdem jeho bezpečné přejetí a pokračování v jízdě.

     Řidiči, který nerespektuje toto ustanovení, hrozí pokuta od 2 500 do 5 000 korun, zákaz řízení až na 6 měsíců a je mu připsáno 7 bodů v bodovém systému. Cyklistům může být uložena pokuta do 2 500 korun a chodcům hrozí pokuta až do výše dvou tisíc korun.  

     Cílem těchto dopravně bezpečnostních akcí je zvýšit bezpečnost na našich silnicích. Policisté budou i nadále v těchto opatřeních pokračovat.

pprap. Hana Rubášová
31. března 2017

vytisknout  e-mailem