Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

PLZEŇSKÝ KRAJ - Policisté se zaměřili na rychlost a kontrolu autobusů a nákladních vozidel. 

Na území celého Plzeňského kraje byla ve dnech 16. a 17. října 2016 vyhlášena dopravně bezpečnostní akce. Policisté kontrolovali dodržování stanovené rychlosti jízdy, způsob jízdy a nesprávné předjíždění na vybraných úsecích dálnice D5 a silnicích první a druhé třídy. Současně se hlídky zaměřily i na pátrání po hledaných osobách a motorových vozidlech a na problematiku ilegální migrace osob.

Dopravní policisté v policejních automobilech v civilním provedení zkontrolovali 96 vozidel, přičemž ve 46 případech zjistili porušení povinností vyplývajících ze zákona o provozu na pozemních komunikacích. Nejčastějším porušením bylo nedodržení stanovené rychlosti jízdy (28 vozidel). Jednomu z řidičů byla v obci změřena rychlost 100 kilometrů v hodině, tomu uložili kauci ve výši 5 000 korun. Dále policisté zjistili u jednoho řidiče požití alkoholických nápojů, kterému uložili kauci ve výši 12 000 korun. Věc v obou případech policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu. U čtyř vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav a jeden řidič řídil bez řidičského oprávnění. Během této dopravně bezpečnostní akce policisté uložili přestupcům 43 blokových pokut ve výši 36 100 korun a zbývající tři dopravní přestupky oznámili na příslušný správní orgán.

Další dopravně bezpečností akce proběhla v období od 10. října 2016 do 16. října 2016. Jednalo se o celorepublikovou akci s nasazením několika desítek policistů, kteří se zaměřovali na dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích zejména ze strany řidičů nákladních vozidel a autobusů.

Policisté během této akce zkontrolovali celkem 251 řidičů, kdy v 75 případech bylo zjištěno přestupkové jednání. Nákladních vozidel bylo zkontrolováno 158 a ve 32 případech bylo zjištěno porušení zákonné povinnosti. V případě tří kontrolovaných autobusů nebylo zjištěno žádné přestupkové jednání. Nevyhovující technický stav zjistili policisté u 22 nákladních vozidel a překročení hmotnosti vozidla ve 2 případech. U jednoho řidiče nákladního vozidla bylo zjištěno požití alkoholických nápojů. Policisté dále uložili v jednom případě kauci ve výši 20 000 korun. Celkově policisté během této akce uložili 60 blokových pokut v celkové výši 24 200 korun.

V souvislosti s nastávajícím zimním období a vysokou nehodovostí budou policisté v dopravních akcích nadále pokračovat.

 

prap. Lucie Schleglová
19. října 2016

 

vytisknout  e-mailem