Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce

Do akce byl nasazen i vrtulník 

Již osmá krajská dopravně bezpečnostní akce proběhla v pátek 17. července v Plzeňském kraji mezi obcemi Sulkov a Babylon, tedy na území severního a jižního Plzeňska a Domažlicka. Silnice I/26 s poměrně hustým mezinárodním provozem byla zvolena zejména z  toho důvodu, že se jedná o jeden z rizikových úseků, na kterém dochází k častým dopravním nehodám. Celkem 34 policistů ze služby dopravní policie, kteří byli vybaveni několika laserovými radary a další záznamovou technikou, se zaměřilo zejména na dodržování stanovených limitů rychlosti jízdy, nedovolené předjíždění, způsob jízdy a dodržování dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. Do dopravně bezpečnostní akce bylo nasazeno 10 služebních vozidel, šest služebních motocyklů a na Plzeňsku vůbec poprvé i vrtulník, jehož osádka celý kontrolovaný úsek monitorovala a při zjištění přestupků, jako bylo hlavně nedovolené předjíždění, ihned předávala informace policistům na stanovištích. V okolí silnice I/26 se dále pohybovaly 3 dvoučlenné hlídky policistů na silničních motocyklech, a to konkrétně v úseku Domažlice a Klatovy, dále mezi Domažlicemi a obcí Koloveč a v okolí Horšovského Týna. Jejich pozornost se zde soustřeďovala především na motocyklisty, kteří se v poslední době stávají stále častějšími účastníky dopravních nehod, jejichž následky jsou mnohdy tragické.
 
Během dopravně bezpečnostní akce, která probíhala od 14:00 – 18:00 hodin zkontrolovali policisté celkem 388 motorových vozidel a zjistili 112 dopravních přestupků, za které v 96-ti případech uložili v blokovém řízení pokuty v celkové výši 76 200 korun a zbývajících 16 přestupků oznámili správním orgánům. Nejčastějším prohřeškem řidičů bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, a to v 34 případech, 9 osob nepoužilo za jízdy bezpečnostní pásy, v 9-ti případech zjistili také policisté nevyhovující technický stav vozidel. Ve dvou případech uložili policisté pokuty za nepoužití zádržných systémů a ve dvou případech zjistili přestupky u chodců. Jeden z řidičů nadýchal při dechové zkoušce na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu 1,78 promile. Policisté muže, který je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, vyzvali k lékařskému vyšetření, zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. V jednom z případů uložili policisté i kauci, a to u jednoho z řidičů, který předjížděl na dvojité plné čáře v místě, kde byla i dopravní značka zákaz předjíždění. Jelikož policisté měli důvodné podezření, že by se přestupce mohl vyhýbat správnímu řízení, uložili mu kauci ve výši 7 000 korun a věc následně oznámili příslušnému správnímu orgánu.
 
Tato dopravně bezpečnostní akce měla přispět, stejně jako i ty ostatní, ke snížení nekázni účastníků silničního provozu, která je stále vysoká. V následujícím období připravují západočeští policisté i další dopravně bezpečnostní akce, z nichž se např. některé zaměří konkrétně na řidiče motocyklů.
 

vytisknout  e-mailem