Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečnostní akce - aktualizace

PLZEŇSKÝ KRAJ - V hledítku policistů byly nákladní vozy a autobusy. 

     Prázdniny bývají specifické mimo jiné i zvýšeným provozem osobní dopravy spojené s přepravou osob, proto se zaměřili policisté našeho krajského ředitelství na řidiče autobusů a v souvislosti s dodržováním sociálních předpisů i na nákladní dopravu.
     Kontroly byly zaměřeny zejména dodržování předepsané doby řízení, doby bezpečnostních přestávek, doby odpočinku a technický stav vozidel. Samozřejmě policisté nevynechali ani kontroly na zjištění přítomnosti alkoholu u řidičů těchto vozidel, kontrolu předepsaných záznamů, dokladů a dodržování dalších předpisů, které se vztahují k dopravě. 
     Součástí realizované dopravně bezpečnostní akce bylo i pátrání po osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech. Na některých stanovištích se řidiči setkali i se spolupracujícím centrem služeb pro silniční dopravu.
 
     Důraz je však v souvislosti s únavným horkým počasím kladem na dodržování tzv. sociálních předpisů, kde jsou dopravními policisty často zjišťovány závady. Nejenom řidiči autobusů by si měli uvědomit, že stávající horka jsou vyčerpávající a mnohdy jsou řidiči za volantem unaveni dříve, proto by měli dodržovat pitný režim (samozřejmě v podobě nealkoholických nápojů) a únavu nepodceňovat.
     Nejméně nehod autobusů v posledních pěti letech na území Plzeňského kraje bylo zaznamenání v roce 2011. Za uvedených pět let došlo při nehodách autobusů k jednomu smrtelnému zranění, přičemž se jednalo o nehodu na rokycanském úseku dálnice D5, kdy v dubnu letošního roku zemřela jedna z cestujících.
 
Rok
6 měsíců roku 2013
2012
2011
2010
2009
Počet nehod
5
17
5
13
19
 
Sankce:
     Řidičům hrozí v případě porušení sociálních předpisů sankce ve správním řízení až do výše 10 tisíc korun, nebo lze přestupek vyřešit na místě v blokovém řízení s výší pokuty do 5 tisíc korun. U dopravců pak řeší případy správní orgán, který může uložit ve správním řízení pokutu až do výše 500 tisíc korun.
 
Výsledky akce:
      Dopravně bezpečnostní akce se od pátku 26. do neděle 28. července 2013 zúčastnilo celkem 58 policistů z dopravní služby a z cizinecké a pohraniční policie. K účasti byli přizváni i kolegové z celních úřadů. Na stanovištích policejních hlídek bylo zkontrolováno v rámci Plzeňského kraje celkem 431 vozidel. Policisté při kontrolách zjistili 110 přestupků v dopravě, přičemž 96 jich vyřešili na místě v blokovém řízení a 14 přestupků bude oznámeno dle věcné příslušnosti správnímu orgánu. Nejčastěji byla porušována stanovená rychlost jízdy, kterou překročilo 20 řidičů. Byli odhaleni i řidiči pod vlivem alkoholických nápojů. V „policejní síti“ uvízli čtyři řidiči, u kterých byla pozitivní dechová zkouška. Dále policisté zjistili prohřešky v oblasti používání bezpečnostní pásů a zádržných systémů, kdy 14 osob nepoužilo bezpečnostní pásy. U 23 vozidel byl zjištěn nevyhovující technický stav a 3 řidiči nepředložili doklad o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.
       Akce byla zaměřena zejména na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. Nákladních vozidel nad 3,5 t bylo k provedení silniční kontroly zastaveno celkem 59. U 24 z nich bylo zjištěno porušení zákona. Nejčastěji se týkalo nevyhovujícího technického stavu, nesprávného používání tachografu a nedodržení stanovené doby řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky. Jeden z řidičů nákladního vozu byl pod vlivem alkoholu. Autobusů bylo kontrolováno 20. U dvou řidičů bylo zjištěno porušení zákona, přičemž se jednalo o nesprávné používání tachografu a nevyhovující technický stav.
 
por. Bc. Jana Tomková
29.7.2013
Odkazy do noveho okna

DBA NA +  BUS

DBA NA + BUS 

Detailní náhled

DBA NA + BUS

DBA NA + BUS 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem