Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce - chodci

Ms kraj - V minulém týdnu se policisté v Moravskoslezském kraji zaměřili v rámci dopravně bezpečnostní akce na dodržování novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, a to zejména nemotorizovanými účastníky silničního provozu, tedy chodci.  

Novela mimo jiné ukládá chodcům pohybujícím se mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, povinnost mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu.

Vzhledem k negativnímu vývoji v počtu tragických následků u dopravních nehod s chodci od začátku roku bylo hlavním cílem akce eliminovat právě dopravní nehodovost s účastí chodců. Policisté kontrolovali především dodržování ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích týkající se pohybu chodců v silničním provozu. S policisty bylo možné se setkat především na místech se zvýšeným pohybem chodců, a to jak v obci, tak i mimo obec.

Nejčastějšími prohřešky chodců bylo přecházení mimo přechod pro chodce (ve 143 případech), přecházení na červený signál „Stůj“ (v 62 případech) a překonávání zábradlí a jiných zábran na vozovce – svodidel (ve 44 případech). V 5 případech policisté zjistili pochybení chodců mimo obec, kdy chodci nebyli vybaveni žádným reflexním prvkem za snížené viditelnosti. Policisté se v několika případech setkali i s „troufalostí“ neukázněných chodců, kteří se nezdráhali dopouštět se přestupků i před zraky samotných uniformovaných policistů.

Celkově policisté zjistili 271 přestupků chodců, z nichž 268 vyřešili na místě blokovou pokutou v celkové výši 44 700,- Kč, další 3 přestupky byly oznámeny na odbor dopravy příslušného úřadu.

Dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování pravidel silničního provozu chodci se policistům osvědčila, další obdobná akce je plánována na měsíc duben. Chodcům je nutno neustále připomínat jejich zodpovědnost za vlastní bezpečnost při pohybu na pozemních komunikacích a důležitost být za snížené viditelnosti dostatečně viděn pro ostatní účastníky silničního provozu, ale také řádně dodržovat pravidla silničního provozu zejména pro ochranu vlastního života a zdraví.

por. Bc. Kateřina Kubzová

oddělení tisku a prevence KŘP MSK

15. března 2016

vytisknout  e-mailem