Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravně bezpečnostní akce "Konec školního roku"

KRAJ - Nejen konec školního roku, ale i začátek letních prázdnin, kdy se lidé vydávají na vytoužené dovolené, je spojen s mnoha riziky v silničním provozu.  

Poslední den školního roku a také a na začátku letních prázdnin proběhly a některé ještě nyní probíhají na celém území Libereckého kraje  dopravně bezpečnostní akce, které jsou zaměřeny na dodržování pravidel v silničním provozu. Cílem těchto akcí je dohlížet na dodržování dopravních předpisů, a tím co nejvíce snižovat rizika vzniku dopravních nehod.

S ohledem na dopravní nehodovost se zaviněním chodců a také v souvislosti s posledním dnem školního roku dohlíželi policisté na území celého Libereckého kraje zejména na chování těch nejzranitelnějších účastníků silničního provozu, obzvláště dětí školou povinných na přechodech pro chodce a v blízkosti přechodů pro chodce u vytipovaných základních škol.  Děti, které poslední školní den opouští budovy škol, jsou již převážně myšlenkami na prázdninách a nevěnují se dostatečně situaci v silničním provozu. 

Vzhledem k tomu, že stále registrujeme nedostatečné vědomosti o chování chodců i řidičů na přechodech pro chodce i mimo ně, policisté v rámci této akce s některými dětskými i dospělými chodci hovořili o bezpečném chování v silničním provozu a především o tom, jak bezpečně přecházet vozovku. Považujeme za důležité tyto vědomosti chodcům neustále prohlubovat, aby si je osvojili a nedělali tak v silničním provozu zbytečné chyby. Chodci byli také upozorňováni na situace, kdy projíždí vozidla s právem přednosti v jízdě (vozidlo Policie ČR, hasiči, vozidlo Zdravotnické záchranné služby). Někteří chodci také od uvedených policejních hlídek obdrželi reflexní pásky, a to v rámci celorepublikového společného projektu Ředitelství služby dopravní policie Policejního prezídia ČR a oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR „Vidíme se?“. Při tom jim policisté zdůrazňovali nutnost jejich používání v souvislosti s bezpečnou chůzí v silničním provozu a ochranou zdraví i života. 

Poslední školní den dohlíželo zejména na chodce, převážně děti v blízkosti základních škol přes šest desítek policistů jak z dopravní, tak i z pořádkové služby. Během akce zkontrovali kromě dohledu nad chodci i přes 200 vozidel a zjistili 22 přestupků v dopravě. V 18 případech tyto vyřešili uložením blokové pokuty na místě v celkové částce 4.000,- korun a 4 přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu. V jednom případě odhalili řidiče pod vlivem alkoholu, jehož jednání bylo vyhodnoceno jako přestupkové. Nechyběl také jeden řidič pod vlivem jiných návykových látek. I on byl oznámen příslušnému správnímu orgánu. V mnoha případech řidiči nepoužili bezpečnostní pásy.

Neustále zdůrazňujeme řidičům, že i na sebekratší vzdálenost se poutání bezpečnostními pásy vyplatí. Nebezpečí může číhat hned za rohem a k neštěstí někdy stačí i malá rychlost !!!


12.7.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 
 

vytisknout  e-mailem