Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravně bezpečnostní akce „Sever-Jih“

Ms kraj - policisté kontrolovali na dálnici a rychlostních komunikacích 

Geografická poloha Českou republiku již v dávnověku předurčila k tomu, stát se křižovatkou kupců putujících od jihu na sever a naopak. V novodobých dějinách se k nesčetným převozům zboží, prezentovaných množstvím kamionů na našich dálnicích, přidali také turisté. Skutečnost, že nové evropské „stěhování národů“ vrcholí právě v době letních prázdnin, není nutno dvakrát zdůrazňovat.

Na zvýšený pohyb motorizovaných turistů se před letošní hlavní sezonou připravili policisté hned tří krajských ředitelství, a to Moravskoslezkého, Olomouckého a Jihočeského kraje. V rámci dopravně bezpečnostní akce „Sever – Jih“ se zaměřili na kontrolu řidičů, kteří pro svůj přesun využili rychlostní silnice a dálnici D1. Moravskoslezští dopravní policisté kontrolovali převážně dodržování předepsané rychlosti jízdy motorových vozidel a dodržování zákazu předjíždění v místech, kde to není povoleno. Zaměření na rychlou jízdu ovšem policistům nebránilo v tom, aby porušování ostatních ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích také nekontrolovali. V jejich hledáčku byla mimo jiné kontrolo dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, telefonování za jízdy, technický stav vozidel anebo skutečnost, zda řidiči mají u sebe doklady potřebné pro řízení motorových vozidel.

Během šesti hodin trvání akce policisté na vytipovaných stanovištích zkontrolovali 101 vozidel. Porušení povolené rychlosti zjistili v 53 případech, z nichž 6 oznámili příslušným úřadům k dalšímu řízení a 47 vyřešili na místě uložením blokové pokuty. Povinnost použít během jízdy bezpečnostní pásy porušila 1 osoba.


Celkové výsledky akce

Včetně výše uvedených porušení zákona policisté zjistili celkem 62 přestupků, z nichž 56 vyřešili na místě uložením blokových pokut a 6 oznámili odborům dopravy příslušných úřadů. Celková výše uložených pokut se vyšplhala na částku 53 000,- Kč. Jednomu řidiči, u kterého policisté pojali podezření, že se bude vyhýbat správnímu řízení, uložili kauci ve výši 5 000,- Kč.


por. Mgr. Daniela Vlčková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
29.6.2012

vytisknout  e-mailem