Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Policisté kontrolovali řidiče autobusů a kamionů

KRAJ - Jaký byl nejčastější přestupek? Nevyhovující technický stav vozidel.  

Na důkladnou kontrolu převážně nákladních automobilů, kamionů a autobusů se během minulého týdne od 10. do 16. října 2016 v rámci celorepublikové dopravně bezpečnostní akce TISPOL zaměřili policisté na území Libereckého kraje. Na vytipovaných stanovištích kontrolovali, jak jsou dodržovány povinnosti pro silniční osobní dopravu spojenou s přepravováním osob a silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí. Policisté dále kontrolovali, zda řidiči dodržují přestávky a doby odpočinků, zda nedochází k nedovolené manipulaci s tachografy a paměťovými kartami řidičů, zjišťovali technický stav vozidel, dodržování maximální povolené rychlosti. V konečném důsledku se zaměřili na kontrolu dodržování všech zákonných ustanovení souvisejících s provozem na pozemních komunikacích. Svoji pozornost zaměřili i na pátrání po osobách, motorových vozidlech a problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog, kradenými věcmi a ilegální přepravou zbraní. 

Do akce byly zapojeny více jak dvě desítky dopravních policistů a více jak desítka zástupců civilních orgánů, tj. Centra služeb pro silniční dopravu, obcí aj. Během trvání akce policisté zkontrolovali celkem 53 nákladních automobilů, z nichž 16  bylo cizinců. Mezi kontrolovanými vozidly nebyl ani jeden autobus. Porušení zákona zjistili u 22 řidičů, přičemž 18 vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 7.900,- Kč a 4 oznámili příslušným správním úřadům. Nevyhovující technický stav vozidel byl nejčastěji zjištěným přestupkem (13 vozidel). Dalším velmi častým zjištěným přestupkem bylo porušení zákona v oblasti sociálních předpisů, čímž je např. nesprávné použití tachografu, nedodržení doby odpočinku a bezpečnostní přestávky, nesprávná manipulace s tachografem a paměťovými kartami.

Jednomu řidiči, u kterého policisté pojali podezření, že se bude vyhýbat správnímu řízení, uložili kauci ve výši 7.000, - korun. Pozitivní bylo, že ani jeden z kontrolovaných řidičů nebyl pod vlivem alkoholu či drog. 

Na závěr můžeme konstatovat, že dopravně bezpečnostní akce podobného charakteru mají svůj význam a jsou více než potřebné. O tom mimo jiné svědčí alarmující zjištění, že v počtu zjištěných přestupků byl na prvním místě nevyhovující technický stav kontrolovaných vozidel. Řidiči se musí připravit na fakt, že v podobných bezpečnostních akcích budou policisté v brzké době pokračovat. 


21.10.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

vytisknout  e-mailem