Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravně bezpečnostní akce TISPOL - vyhodnocení

KRAJ - Dopravně bezpečnostní akce TISPOL - zaměřená na dodržování používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, proběhla na celém území Libereckého kraje. 

V průběhu týdne od 08. do 14. září 2014 proběhla na silnicích celé Evropy a tedy i v Libereckém kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů v motorových vozidlech. Akce se konala v souladu s plánem mezinárodní organizace TISPOL sdružující služby dopravní policie evropských zemí, a to v rámci celé republiky, potažmo Evropy. V Libereckém kraji se tak řidiči v intenzivnější míře mohli setkat s dopravními policisty, kteří dohlíželi na dodržování zákona.
 
V jejím průběhu policisté na vytypovaných místech prováděli kontroly vozidel, při kterých se zaměřili především na používání bezpečnostních pásů, ovšem ani jiné přestupky nezůstaly bez povšimnutí. Policisté se rovněž zaměřili na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených vozidlech. Do akce se v rámci Libereckého kraje zapojilo přes padesát policistů, kteří zkontrolovali 618 vozidel a zjistili 128 přestupků, za které udělili blokové pokuty ve výši 42 000 Kč. Nejvíce řidiči porušovali povolenou rychlost - 27 přestupků. V 39 případech nepoužili bezpečnostní pás, z toho 8 spolucestujících nebylo připoutaných vzadu ve vozidle a v jednom případě řidič nepoužil při jízdě s dítětem autosedačku. 21 řidičů mělo vozidlo ve špatném technickém stavu. V jednom případě byl řidič pod vlivem alkoholu. Policisté muži zadrželi řidičský průkaz a je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Ačkoliv je u nás použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů povinné, řeší dopravní policisté na území Libereckého kraje ročně několik tisíc případů, kdy nebyly osobami za jízdy použity bezpečnostní zádržné systémy. Zákon výslovně uvádí, že řidič motorového vozidla je kromě jiného povinen být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno. Tutéž povinnost má i přepravovaná osoba. Pokud se řidič nepřipoutá, ohrožuje nejen sebe, ale i své spolujezdce. Nepodceňujte ani krátké vzdálenosti. I airbag totiž plní svoji funkci pouze v kombinaci s bezpečnostními pásy. V opačném případě se airbag může stát pro nepřipoutanou osobu smrtícím nástrojem.
 
por. Jana Světlá
16.09.2014
 

vytisknout  e-mailem