Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Dopravně bezpečnostní akce v Praze i o prázdninách

Od úterý dne 18. do čtvrtka dne 20. srpna 2009 proběhla na území hlavního města Prahy další ze série dopravně bezpečnostních akcí. Ukázalo se, že kontroly řidičů jsou opodstatněné i o prázdninách.  

Během tří dnů zkontrolovali dopravní a pořádkoví policisté celkem 5 626 motorových vozidel a jejich řidičů, u kterých zjistili 1 085 přestupků. Celkem 921 z nich uložili blokové pokuty ve výši 885 800 korun. Zbylých 164 řidičů oznámili na příslušný úřad do dalšího správního řízení.
 
Nejčastějším přestupkem byla, jako již tradičně, nepřiměřená rychlost. Tu nedodrželo 423 řidičů. Celkem 325 z nich byly uloženy pokuty ve výši 524 tisíc korun. Zbylých 98 bylo oznámeno do dalšího správního řízení na úřad. Také řidičů, kteří za volant usedli po požití alkoholických nápojů, neubylo. Policisté jich přistihli celkem 21, což je za tři dny poměrně vysoké číslo. Všichni byli oznámeni do správního řízení. Dalším přestupkem byl například nevyhovující technický stav, který policisté zjistili u 87 vozidel. Bezpečnostními pásy nebylo připoutáno 27 řidičů. Přestupku se dopustili též 3 chodci a jeden cyklista.
 
Přestože je stále ještě období prázdnin, nepolevila ani nákladní automobilová doprava. Praxe policisty utvrzuje v tom, že tito řidiči nezřídka porušují zákony, a to nejen zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 sb., ale i zákon o silniční dopravě č. 111/1994 Sb. a další předpisy. Tuto skutečnost prokázala i tato akce. Policisté zjistili celkem 22 přestupků u těchto řidičů, které se týkaly především nedodržení bezpečnostních přestávek, v několika případech také nedodržení hmotnosti vozidla, apod. V této souvislosti policisté udělili celkem 11 kaucí za 198 tisíc korun.
 
Dohled nad pražskou dopravou policisté nepodcenili ani o prázdninách. Přestože zajišťovali řadu kulturních i sportovních událostí, uspořádali od července do současné doby 32 dopravně bezpečnostních akcí, ve kterých budou i nadále pokračovat. Začátkem školního roku se navíc blíže zaměří na riziková místa v okolí základních škol, kde budou měřit rychlost vozidel, provádět dohled u přechodů pro chodce a působit tak preventivně na bezpečnost a plynulost silničního provozu.
 
Prázdniny ale ještě nekončí, proto pracovníci Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy uspořádali dopravně – preventivní akci pod názvem „Bezpečně na bruslích i na kole“. Proběhne ve čtvrtek dne 27. srpna v době od 13 do 17 hodin v ulici U Kempinku v prostoru cyklostezky A2 mezi Výtoní a Modřany.
 
Ke spolupráci byla přizvána též Městská policie hl. m. Prahy, Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy, BESIP, Zdravotní pojišťovna MV ČR, Městská část Prahy 4 a internetový server www.prahounakole.cz.
 
Akce je určena pro všechny věkové kategorie, každý si zde přijde na své. Návštěvníci se například dozví, jaké je postavení bruslaře a cyklisty z pohledu zákona o provozu na pozemních komunikacích, to, že bruslař rovná se chodec, zda vůbec může na silnici, jaké jsou v Praze cyklostezky a další a další užitečné informace. K vidění zde budou policisté na motocyklu, služební vozidla Policie ČR, strážníci na kolech, vozítku Segway, motocyklu a ve vozidlu Smart. Vybavení sanitního vozu předvedou a informace a rady poskytnou pracovníci Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy. Městští strážníci přistaví mobilní preventivní centrum, kde budou poskytovat užitečné rady a informace. Na místě bude též policista na in-line bruslích, který zájemcům vysvětlí techniky jízdy, zvládnutí pádu na bruslích a podá informace k bezpečné jízdě. Pro děti bude připravena celá řada soutěží o ceny, k pobavení budou mít skákací hrad.
 
21.8.2009 por. Bc. Eva Miklíková

vytisknout  e-mailem