Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně preventivní akce

Poskytování první pomoci 

     Ve středu 27. dubna 2011 v dopoledních hodinách se uskutečnila dopravně preventivní akce v obci Štěpánovice se zaměřením na poskytování první pomoci.  Kontroly byly zaměřeny na řidiče, kteří porušují ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích a dalších platných předpisů, na užívání alkoholu před jízdou, na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, na technický stav vozidel, na pátrání po hledaných osobách, odcizených věcech a motorových vozidlech.  Akce se zúčastnili policisté z dopravního inspektorátu a z preventivně informační skupiny Klatovy. 
    Akce byla uspořádána ve spolupráci se Střední zdravotnickou školou v Klatovech a přítomní studenti dávali řidičům rady, jak poskytovat první pomoc. Řidiči si mohli osobně vyzkoušet na figurínách správný postup při umělém dýchání a studenti odpovídali na mnoho dotazů. Řidiči obdrželi letáky se zásadami poskytování první pomoci, preventivní rady o zabezpečení vozidel a o následcích při nevěnování se řízení vozidla.
Někteří řidiči neměli o uvedené ukázky první pomoci zájem s tvrzením "spěchám", co když právě oni budou potřebovat takovou pomoc od druhých osob. Nikdo neví, kdy se může stát účastníkem dopravní nehody nebo i viníkem.
 
 Upozorňujeme na trestné činy:
Neposkytnutí pomoci
      Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo jiného vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky vážné poruchy zdraví nebo vážného onemocnění, neposkytne potřebnou pomoc, ač je podle povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo zákazem činnosti.
 
Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku
     Řidič dopravního prostředku, který po dopravní nehodě, na níž měl účast, neposkytne osobě, která při nehodě utrpěla újmu na zdraví, potřebnou pomoc, ač tak může učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, bude potrestán odnětím svobody až na pět let nebo zákazem činnosti.
 

nprap. Ladmanová Dana

27.4.2011

vytisknout  e-mailem