Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravně preventivní akce "Chraň život svůj i ostatních"

JABLONEC NAD NISOU - Dnes dopoledne odstartovala v Libereckém kraji dopravně preventivní akce zaměřená na poskytování 1. pomoci ze strany řidičů motorových vozidel. 

 

Dnes dopoledne v Jablonci nad Nisou odstartovala dopravně preventivní akce „Chraň život svůj i ostatních“ zaměřená na poskytování první pomoci ze strany řidičů motorových vozidel. Policie tuto akce pořádá ve spolupráci Českým červeným křížem a za finanční podpory Krajského úřadu Libereckého kraje.


 

Na stanovišti v centru města figurantka simulovala sraženou cyklistku vozidlem, se kterým řidič z místa nehody ujel. Po srážce s vozem zůstala na místě nehody zaklíněná v jízdním kole ležet dívka v bezvědomí s poraněnou hlavou. Zraněná cyklistka navíc jela na jízdním kole bez ochranné přilby na hlavě.


 

Ošetření zraněné figurantky si během akce vyzkoušelo celkem 21 řidičů. Některým při ošetřování zraněné i ochotně pomáhali jejich spolujezdci. Ze strany všech, kteří využili možnost vyzkoušet si poskytnout první pomoc, se tato akce setkala s velmi kladným ohlasem. Navíc vzhledem k tomu, že se jednalo o velmi frekventované místo, tak život zachraňující řidiči neunikli pozornosti ani kolemjdoucích chodců, kteří se zájmem jejich počínání sledovali.


 

Policisté se v rámci běžné silniční kontroly zaměřili i na kontrolu lékárniček jako povinné výbavy každého vozidla. Navíc v tomto období dochází autolékárničkám, které musely být od 1. 1. 2011 nové ve všech motorových vozidlech podle vyhlášky č. 283/2009, doba použitelnosti. Vzhledem k této skutečnosti se policisté právě na kontrolu doby jejich použitelnosti, resp. použitelnosti jednotlivých částí jejich obsahu, zaměřili a řidiče na tuto důležitou okolnost upozorňovali. Někteří řidiči přitom neskrývali překvapení, jelikož své lékárničky měli od roku 2011 originálně zabalené v neporušené fólii. Všichni ti, kteří využili možnost vyzkoušet si ošetřit zraněnou cyklistku, obdrželi nové autolékárničky s logem Policie České republiky a Krajského úřadu Libereckého kraje. Od zdravotnických instruktorů Oblastního spolku Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou k těmto lékárničkám vyslechli rady, jak a na co jejich jednotlivé součásti obsahu použít.


 

V následujícím období letních měsíců budou tyto dopravně preventivní akce pokračovat a uskuteční se na území celého Libereckého kraje. Jejich cílem je pozitivní ovlivňování všech účastníků silničního provozu a zvyšování jejich znalostí i dovedností v oblasti poskytování předlékařské první pomoci zraněným osobám například při dopravních nehodách, jejichž účastníkem se může kdokoliv a kdykoliv stát. Proto je důležité umět poskytnout první pomoc rychle a neodkladně.


 

Věříme, že získané zkušenosti v podvědomí všech zúčastněných zůstanou a ne nadarmo se říká: „Těžce na cvičišti, lehce na bojišti.“ Samozřejmě všem účastníkům silničního provozu přejeme, aby se jim takové události vyhýbaly a do svého cíle dorazili vždy ve zdraví.


 


 


 

nprap. Dagmar Sochorová

14. července 2014


 

vytisknout  e-mailem