Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj: Policisté se při dopravní akci zaměřili na kontrolu nákladních vozidel a autobusů 

Koncem minulého týdne jsme veřejnost seznámili s výsledky dvoudenní dopravní akce, při které se moravskoslezští policisté zaměřili na kontrolu řidičů a vozidel přepravující po komunikacích nebezpečné věci (http://www.policie.cz/clanek/evropska-dohoda-adr.aspx ). Od středy do pátku minulého týdne proběhla současně dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté v rámci preventivních opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu zaměřili na kontrolu autobusů a nákladních vozidel.

Třídenní akce proběhla na území celého kraje a zúčastnilo se jí osm desítek policistů ze služby dopravní policie, včetně členů pracovního týmu KAMION – TEAM. Policisté se zaměřili na kontrolu dodržování povinností pro silniční osobní dopravu spojenou s přepravou osob – autobusů a autokarů. Kontrolovali rovněž dodržování povinností pro silniční nákladní dopravu spojenou s přepravou nebezpečných věcí (zejména podle dohody ADR) a technický stav vozidel. Zaměřili se také na případnou nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními (tachografy) a paměťovými kartami řidičů. Policisté kontrolovali samozřejmě dodržování veškerých dalších ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Výsledky dopravní akce:  

Policisté zkontrolovali 300 nákladních vozidel, přičemž u 50 z nich zjistili porušení zákona. Ve třech případech zakázali policisté řidiči další jízdu. Při pohledu na konkrétní porušení zjistíme, že osm řidičů porušilo zákon v oblasti sociálních předpisů nesprávným použitím tachografu a tři řidiči nedodrželi doby řízení, odpočinku a bezpečnostní přestávky. Dále, čtyři řidiči nepoužili bezpečnostní pásy. Nevyhovující technický stav mělo 33 vozidel, ve čtyřech případech nebyl správně zajištěný náklad a v jednom případě bylo vozidlo přetížené (o méně než 12,5 tuny). Překročení povolené rychlosti zjistili policisté v sedmi případech.

Policisté zastavili také 14 autobusů. U kontrolovaných vozidel či řidičů zaznamenali pouze jedno porušení zákona.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moraskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 20. 5. 2019

vytisknout  e-mailem