Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravní akce

KARLOVY VARY – Jak správně přecházet 

Karlovarští dopravní policisté se zaměřili na řidiče a na chodce. Během dne 22. února 2011 proběhla dopravně bezpečnostní akce zaměřená na řidiče vozidel. Při akci policisté zkontrolovali jednadevadesát vozidel, u kterých zjistili dvaapadesát dopravních přestupků. Osmatřicet řidičů zaplatilo blokovou pokutu na místě, deset řidičů dostalo blokovou pokutu na místě nezaplacenou a čtyři řidiči byli oznámeni na místně příslušný odbor dopravy.
 
Dvaatřicet řidičů nepoužilo bezpečnostní pásy, v osmi případech policisté zjistili nevyhovující technický stav vozidla a ve dvanácti případech se řidiči dopustili jiných přestupků, jako je svícení, telefonování za jízdy atd. Během této akce policisté zadrželi dva řidiče, kteří se dopustili přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
Další dopravní akce zaměřená jak na řidiče, tak i na chodce proběhla dne 23. února 2011 v Karlových Varech. Zde se policisté zejména zaměřili na chodce a jejich správné přecházení. Při této akci policisté zjistili u devíti chodců špatné přecházení a to v místě, kde je světelná signalizace.
Správné přecházení       Nesprávné přecházení     Nesprávné přecházení 
 
Jak správně přecházet na přechodu řízeným semaforem?  Zde je odpověď jednoduchá, stačí se řídit semafory.
Jak správně přecházet na přechodu neřízeným semaforem?  Zde se postavíme na pravou stranu přechodu pro chodce. Jako první se podíváme na levou stranu. Proč?  Vozidlo přijíždějící z této strany nás ohrožuje jako první. Pak se podíváme na pravou stranu a nakonec opět na levou stranu. Proč opět na levou stranu? V době, kdy se rozhlížíme na pravou stranu, se k nám může z levé strany přiblížit vozidlo, o kterém nevíme. Pokud bychom se opět nepodívali na levou stranu a vstoupili do vozovky, došlo by ke střetu s vozidlem přijíždějícím z leva.
 
Během této dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali sedmdesát řidičů vozidel a chodců, u kterých zjistili dvaačtyřicet dopravních přestupků. V osmi případech řidiči nepoužili bezpečnostní pásy, sedmnáct řidičů porušilo předepsanou rychlost. Čtyřiadvacet řidičů zaplatilo blokovou pokutu na místě, patnácti řidičům byla uložena bloková pokuta na místě nezaplacená a tři řidiči byli oznámeni na místně příslušný odbor dopravy.
 
por. Ing. Bc. Pavel Valenta
24.2.2011
Odkazy do noveho okna

Správné přecházení

Správné přecházení 

Detailní náhled

Správné přecházení

Správné přecházení 

Detailní náhled

Špatné přecházení

Špatné přecházení 

Detailní náhled

Špatné přecházení

Špatné přecházení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem