Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Dopravní akce

Ms kraj: Kontrola dodržování zákazu řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek 

K dopravně bezpečnostním akcím, o kterých průběžně informujeme, přibyla minulý týden realizovaná akce, při které se policisté zaměřili zejména na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.  Níže nabízím výsledky, přičemž si dovolím ve spojitosti s provozem na pozemních komunikacích připomenout uskutečněnou kontrolu autobusů a nákladních vozidel (http://www.policie.cz/clanek/dopravni-akce-430244.aspx) a kontrolu povinnosti chodců v souvislosti s reflexními prvky ( http://www.policie.cz/clanek/zviditelnete-se.aspx ). Opomenout nelze jistě článek na téma cyklisté v silničním provozu (http://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-severomoravskeho-kraje-zpravodajstvi-na-kole-bezpecne.aspx ).

Aktuální dopravně bezpečnostní akce proběhla na území celého kraje minulý týden v pátek. Zúčastnilo se jí 260 policistů ze služby dopravní a pořádkové policie. Policisté se zaměřili, jak je výše uvedeno, především na kontrolu zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči. Policisté však kontrolovali dodržování veškerých pravidel provozu na pozemních komunikacích Moravskoslezského kraje.

Výsledky dopravní akce:  

Policisté zkontrolovali 2 560 vozidel. Zjistili 300 dopravních přestupků, přičemž 275 z nich vyřídili v příkazním řízení (v souhrnné výši téměř 120 000 korun). Příslušnému správnímu orgánu oznámili zbývající přestupky, celkem tedy 25.

Při pohledu na konkrétní porušení zjistíme, že 7 řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholických nápojů a u 4 řidičů byly zjištěny návykové látky. Dále, 42 osob nepoužilo bezpečnostní pásy a ve 2 případech nebyl užit zádržný systém. Nevyhovující technický stav mělo 42 vozidel. Překročení povolené rychlosti zjistili policisté v 9 případech.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 12. března 2019

vytisknout  e-mailem