Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce na Trutnovsku

TRUTNOVSKO - Bezpečnost na silnicích, náš cíl 

V průběhu celého jedenáctého týdne letošního roku probíhá na území České republiky dopravně bezpečnostní akce, která je zaměřena na dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Policejní hlídky dohlížejí zejména na prohřešky řidičů, kteří porušují povinnosti, které jim ukládá zákon o silničním provozu. Nejinak je tomu i na území Územního odboru Policie České republiky v Trutnově.
Od pondělního rána se řidiči na celém okrese Trutnov mohou setkávat s policejními hlídkami, které dohlížejí na bezpečnou jízdu všech účastníků silničního provozu. Muži a ženy zákona kontrolují, zdali jsou řidiči i jejich spolujezdci řádně připoutáni bezpečnostním pásem, dále jsou kontroly zaměřeny na dodržování předepsané rychlosti, na telefonování při jízdě a další nešvary, které snižují bezpečnost na našich silnicích. 
Do uvedené akce bylo na Trutnovsku od začátku tohoto týdne denně zapojeno několik policejních hlídek, které prováděly namátkové kontroly zejména na silnicích prvních tříd v okolí Trutnova, Dvora Králové nad Labem, Vrchlabí, Hostinného, Úpice a Pece pod Sněžkou.
V průběhu uvedené akce do současné doby policejní hlídky vyřešili na šest desítek přestupků, za které neukáznění řidiči zaplatili blokové pokuty ve výši necelých 20 tisíc korun.
Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem, který chce Policie České republiky podobnými akcemi řešit. Každý řidič by si měl uvědomit, že řádně připnutý bezpečnostní pás je při nárazu do pevné překážky tím jediným prvkem, který může přispět k ochraně života či zdraví. Pokud řidič či spolujezdec zapnutí bezpečnostního pásu ignorují, hrozí jim při nárazu těžký úraz hlavy o čelní sklo, poranění hrudníku o volant, které bývá spojeno se zlomeninami hrudního koše, poraněním vnitřních orgánů a s tím spojené vnitřní krvácení. Spodní polovina těla je při těchto nárazech vystavena zejména zlomeninám stehenních a holenních kostí a poškození pánve. Ze statistik vyplývá, že tělo, které je vystaveno nárazu při padesátikilometrové rychlosti, odpovídá pádu bezvládného těla ze třetího patra. Velký problém je v současné době i používání hovorového zařízení během jízdy. Řidiči by si měli uvědomit, že telefonování během jízdy značně snižuje jejich pozornost a následné reakce na nenadálé změny v silničním provozu jsou, co se času týče velmi zpomalené.
Policie České republiky v Trutnově by chtěla v tomto článku rovněž poděkovat všem slušným řidičům, kteří svým zodpovědným chováním za volantem přispívají ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu.
por. Bc. Udo Ertner
13. 3. 2013 v 15:00

vytisknout  e-mailem