Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dopravní akce v rámci organizace TISPOL

KRAJ - Každý třetí kontrolovaný řidič se dopustil přestupku. 

V týdnu od 10. do 16. února 2014 proběhla i v Královéhradeckém kraji dopravně bezpečnostní akce v rámci plánu mezinárodní organizace TISPOL. Současně v kraji proběhla i součinnostní dopravní akce s Generálním ředitelstvím cel a Policie ČR.
TISPOL je organizace, která sdružuje evropské policejní sbory v oblasti dopravní problematiky a je založena na předávání zkušeností a informací. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou.

Akce byly zaměřeny na kontrolu nákladní a autobusové dopravy. Řidiči se mohli s policejní hlídkou setkat především na silnicích první třídy, kde je právě provoz nákladní, či autobusové dopravy značný.

V rámci dopravních akcí a kontrol se policisté společně s pracovníky Centra služeb pro silniční dopravu zaměřovali především na kontrolu:
• Dodržování povinností pro silniční osobní autobusovou a nákladní dopravu
• Na důkladnou kontrolu technického stavu
• Na správné zabezpečení a upevnění nákladu
• Omezení jízdy některých vozidel
• Nedovolenou manipulaci s kontrolními zařízeními – tachografy a paměťovými kartami řidičů

Na vybraných stanovištích, byli společně s policisty i pracovníci Celního úřadu pro Královéhradecký kraj. Ze strany celníků byla prováděna kontrolní činnost na státní odborný dozor v silniční dopravě, včetně kontroly přepravy nebezpečných věcí (ADR).

Při akci jsme se zaměřili i na pátrání po hledaných osobách, odcizených vozidlech a součástí kontrol je samozřejmě i předložení potřebných dokladů k řízení a provozu vozidla a k nákladu. To zda řidič neřídil pod vlivem alkoholu, bylo na místě samozřejmostí, s tím, že jsme se samozřejmě věnovali dohledu na dodržování ostatních povinností řidičů a spolujezdců a to včetně osobních vozidel.

Během tří dnů, kdy probíhaly jednotlivé akce v rámci celého kraje, bylo nasazeno více jak 85 policistů a dále i pracovníci výše zmíněných organizací včetně jednoho kolegy z polské policie.
V průběhu bylo kontrolováno celkem 382 vozidel, kdy u 127 z nich byl zjištěn přestupek. To znamená, že při každé třetí kontrole bylo zjištěno porušení zákona.
Ve 107 případech policisté vyřešili přestupek blokovou pokutou. Celková výše pokut přesáhla částku 71 tisíc korun. Zbylých 20 případů bylo oznámeno příslušnému orgánu k projednání. Co se týká rozmanitosti přestupků, tak nejvíce a to ve 40 případech byl zjištěn špatný technický stav vozidel, 27 řidičů jelo vozidlem rychleji, než zákon v místě umožňoval.

V 9 případech došlo k porušení zákona o silniční dopravě, kdy šlo například o nedodržení stanovených dob řízení, odpočinku a přestávek, chyběly záznamy o době řízení, nebo byly porušeny dohody ADR, AETR, či nařízení ES 561/206.


Nemalou měrou se při dopravní akci v pátek 14. února podílel i policejní vrtulník, který se zapojil do dohledu na řidiče porušující zákon především na Náchodsku. Při společné akci dopravních policistů společně s kolegy z Letecké služby Policie České republiky bylo odhaleno 30 přestupků. Jednalo o porušení maximální povolené rychlosti, předjíždění, tam kde není povoleno, špatnou jízdu v pruzích, porušení ustanovení dopravní značky „stůj, dej přednost v jízdě“, ale i ve dvou případech byl odhalen špatný technický stav vozidla. Z celkového počtu přestupků jich bylo 13 oznámeno příslušnému orgánu k projednání, 17 přestupků policisté vyřešili na místě blokovou pokutou a přišlo i na 4 kauce v celkové výši 31 tisíc korun.

 

V rámci uvedených akcí jeden z kontrolovaných řidičů usedl za volant pod vlivem alkoholu a byly vypátrány dvě osoby, které se nacházeli v evidenci hledaných, či pohřešovaných osob.

Ukázky videa pořízeného záznamovým zařízením policejního vrtulníku:

video 1                               video 2                        video 3                   


nprap. Jan Čížkovský
17. února 2014, 15:00
foto PČR 

vytisknout  e-mailem