Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní den a dětské úrazy

PŘÍBRAMSKO - Děti z Dublovic se dozvěděly, jak se mají o prázdninách chovat bezpečně, aby neutrpěly nějaký úraz. Navíc během dopravního dne několik čtvrťáků obdrželo průkaz cyklisty. 

Dne 27. června proběhl na Základní škole v Dublovicích dopravní den, děti čekaly jízdy zručnosti a další úkoly. Osm čtvrťáků navíc prokazovalo své vědomosti během vyplňování testů a v praxi pak své jezdecké dovednosti, kdy museli projet určený okruh v obci. Jejich cílem bylo získat „cyklořidičák“. Ne všem se to však podařilo a některé věci se musí ještě doučit.

Žáci se také dozvěděli, že každý rok utrpí značné množství dětí během prázdnin, kdy se pohybují v jiném prostředí, než jsou zvyklé, nějaký úraz. Dojde k němu během jedné či několika vteřin, ale následky mohou být doživotní.

Co se týká bezpečnosti v dopravě, je důležité vědět, že dítě smí jezdit na kole samo po silnici až od 10 let. Je zapotřebí, aby znalo dopravní předpisy, značky a mělo kolo správně vybavené, na hlavě musí mít vždy řádně připevněnou ochrannou přilbu. Pokud jede po silnici večer či za šera, je nutno použít reflexní oblečení a světla. Různé tašky rozhodně nepatří na řídítka, ale na nosič. Dítě by také mělo dobře znát pravidla správného přecházení vozovky a ve vozidle se musí vždy poutat.

Doma! Dítě má vědět, že má dávat pozor na horká jídla a na varné konvice. Nesmí si nikdy samo brát léky z lékárničky, různé čisticí prostředky nejsou na hraní, na elektrickou zásuvku se nesahá mokrou rukou a nestrkají se dovnitř ani žádné předměty. Z oken se nevykláníme, a když dole u dveří zvoní kamarád, tak sejdeme dolů po schodech. Pokud je doma dítě samo, neznámých lidem neotvírá. 

Venku! Místem na hraní jsou zahrady, hřiště a parky. Hlavní zásadou je nedotýkat se neznámých věcí např. injekčních stříkaček či staré munice, nechodit ke sloupům elektrického vedení a oheň mohou rozdělávat jen dospělí lidé. Rostliny a plody sbíráme pouze ty, které známe, jinak hrozí otrava. Po skálách lezou jen horolezci. Lesní zvířata si zásadně nehladíme. Rozhodně neskáčeme do neznámé vody, pod hladinou mohou být kameny. Na loďce jezdíme se záchrannou vestou. Nechodíme blízko ke včelím úlům a rozhodně ne do rozpadlých a opuštěných budov. Za bouřky se neschováváme pod vysoké stromy a nikdy si nehladíme neznámé psy.

por. Bc. Monika Schindlová, DiS.
komisař
P ČR Příbram
28. červen 2024

Odkazy do noveho okna

dopravní den

dopravní den 

Detailní náhled

dopravní den

dopravní den 

Detailní náhled

dopravní den

dopravní den 

Detailní náhled

dopravní den

dopravní den 

Detailní náhled

dopravní den

dopravní den 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem