Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Agresivní jízda opilého mladíka

Městským strážníkům v Dobrušce neujel 

Neobvyklou dopravní nehodu s dramatickým průběhem a šťastným koncem šetří policisté rychnovského dopravního inspektorátu. V pondělí krátce před půl osmou ranní projížděl městem mladý řidič vozu zn. Fiat Bravo. Přijížděl směrem od Náchodska k jedné z místních středních škol. V ulici Opočenská mladíka spatřila hlídka strážníků Městské policie Dobruška. Vzhledem k agresivitě jeho jízdy a době, ve které žáci a studenti  mířili ke svým školám, vypravila se hlídka ihned za neukázněným řidičem. Ze služebního vozu mladíkovi strážníci dávali opakované pokyny k zastavení vozidla pomocí výstražného světelného a zvukového zařízení. Řidič ale na tyto výzvy nijak nereagoval, naopak začal ještě zrychlovat. Mladík ujížděl, až dojel ke křižovatce před místním gymnáziem. Při jejím projíždění zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a profilu komunikace a dostal smyk. Ten se mu ještě podařilo zvládnout, takže ve smyku proletěl kolem autobusové zastávky, kde se právě pohybovali pracovníci jedné místní firmy. Pětatřicetiletý muž při práci zaslechl hvízdání pneumatik a zvukové výstražné znamení služebního vozidla městských strážníků. Podíval se, co se děje a když viděl, jak se řidič fiatu řítí ve smyku přímo na něj, pokusil se uskočit. To se mu ale bohužel nepodařilo, protože v rozběhu pocítil bolest v noze a poté již téměř nemohl chodit. Štěstí ale bylo, že řidiči fiatu se v tento okamžik ještě podařilo smyk zvládnout, vozidlo udržel na komunikaci, ale po projetí několika dalších metrů už vozidlo ve smyku neovládal. S autem vyletěl vlevo mimo silnici a jeho pravým bokem poškodil oplocení jednoho z domů, kterým proletěl a nedobrovolně zaparkoval až v zahradě. Mladý kaskadér se po tomto kousku ještě pokusil z místa nehody utéct - po několika metrech byl ale dostižen pronásledujícími strážníky dobrušské městské policie.
Následně strážníci spolu s přivolanými policisty Obvodního oddělení Dobruška zjistili, že mají co do činění se skutečným pirátem silnic. Devatenáctiletému muži z Náchodska policisté naměřili hned při ránu 1,34 promile alkoholu v dechu. Navíc přítomní muži zákona dohledali, že mladík má zadržený řidičský průkaz a od února roku 2010 vysloven Městským úřadem v Novém Městě nad Metují zákaz řízení motorových vozidel na 1 rok.   Podezřelý muž policistům na výzvu rovněž nepředložil platný doklad o pojištění vozidla.
Při této dopravní nehodě došlo k lehkému zranění jednoho účastníka, naštěstí nebyli během této zběsilé jízdy zraněni žádní chodci či další účastníci silničního provozu . Škoda byla odhadnuta na 10.000 korun. Podezřelému muži za přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.
por. Mgr. Alena Kacálková
28. dubna 2010

vytisknout  e-mailem