Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehoda v Horažďovicích

Řidič užil alkohol, byl nepřipoután a měl zákaz činnosti 

       V Horažďovicích na ulici Třebomyslické řídil v pátek 13. ledna 2012 ve 14.00 hodin řidič ve věku 41 let z Horažďovicka vozidlo zn. Peugeot 306. Při projetí levotočivé zatáčky na vozovce, na které byl uježděný sníh, dostal s vozidlem smyk, vjel vpravo mimo komunikaci a narazil levou přední části do stromu. Na výzvu policistů se řidič podrobil dechové zkoušce a přístroj naměřil 0,58 a 0,61 promile alkoholu. Muž byl se zraněním převezen do nemocnice. Muž má uložen trest zákaz činnosti řízení motorových vozidel do měsíce září letošního roku.
Ve zkráceném přípravném řízení převzal sdělení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Dále bylo zjištěno, že řidič při jízdě neužil bezpečnostní pás a na vozidle byly umístěny na zadní nápravě zimní pneumatiky, jejichž hloubka dezénu neodpovídá stanovenému zákonu.

 
V zákoně o provozu na pozemních komunikacích je stanoveno:
 V období od 1. listopadu do 31. března, pokud
 a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
 b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
      lze užít motorové vozidlo k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik, a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech. Zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm.
 
 
nprap. Ladmanová Dana
16.1.2012
 

 
 
 
 
 
 
 
 
   

vytisknout  e-mailem