Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Dopravní nehoda v Rokytnici nad Jizerou

SEMILY - Řidič nadýchal 2,7 promile. 

Ve středu 23. března ve 14:40 hodin došlo na silnici I. třídy č. 14 v katastru Rokytnice nad Jizerou, ke střetnutí osobního automobilu značky SUBARU Forester s osobní automobilem značky HYUNDAI Getz.
Pětačtyřicetiletý řidič subaru jel ve směru na Jilemnici, a protože rychlost jízdy nepřizpůsobil zejména svému stavu, svým schopnostem, vlastnostem vozidla a stavebnímu stavu vozovky, při průjezdu levotočivou zatáčkou dostal s vozidlem smyk, který nezvládl a přejel do protisměru. Tam se čelně střetl s protijedoucím hyundaiem (foto), který řídil 33letý řidič. On sám vyvázl bez zranění, ale celá tříčlenná posádka v protisměru byla zraněna, naštěstí jen lehce. Na pravém předním sedadle seděla 33letá spolujezdkyně, která je ve 4. měsíci těhotenství. Za ní seděl jejich 3letý syn. Díky tomu, že byla žena připoutána bezpečnostním pásem a syn byl umístěn v dětské sedačce, stačila jen prohlídka lékařem a ošetření na místě nehody. Žena byla navíc ještě vyšetřena v nemocnici Jilemnice a poté propuštěna domů.
Dechovou zkouškou bylo u řidiče hyundai požití alkoholu před jízdou vyloučeno. U řidiče subaru, ale bylo opakovanou dechovou zkouškou zjištěno a potvrzeno, že měl v krvi téměř 3 promile alkoholu (!). Je tak podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu mimo jiné hrozí až desetiletý zákaz řízení motorových vozidel.
Hladina alkoholu mezi 2 – 3 promilemi je znalci hodnocena jako těžký stupeň opilosti, který je charakteristický blábolivou nesrozumitelnou řečí, silně potácivou chůzí až neschopností pohybu bez cizí pomoci, někdy přestávají být ovládány základní tělesné funkce. Nad 3 promile alkoholu už u některých osob hrozí i smrt.

 

por. Petr Kmínek
24.3.2011

vytisknout  e-mailem