Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost 2011

V Plzni přibyly nehody 

     Je to již více jak tři týdny, co jsme se definitivně rozloučili s rokem 2011 a vpluli do toho současného. Při pohledu zpět někdo může konstatovat, že to byl rok úspěšný a někdo je naopak rád, že má nyní novou příležitost. Jaký byl ten uplynulý rok pro Plzeň z pohledu dopravní nehodovosti?
     Podle statistických údajů řešili v minulém roce policisté z Dopravního inspektorátu Městského ředitelství policie Plzeň celkem 894 dopravních nehod. Podle statistických výstupů dále vyplývá, že při nich byla 1 osoba usmrcena, 3 osoby těžce zraněny a 438 účastníků silničního provozu se zotavovalo z lehkých zranění. Hmotná škoda přesáhla výši 69 milionů korun. V 80 dopravních nehodách figuroval alkohol. Pro srovnání uveďme také statistické výstupy z roku 2010. Plzeňští dopravní policisté vyjížděli v předminulém roce k 626 dopravním nehodám, což je o 268 méně než minulý rok. Při nehodách vyhaslo 6 lidských životů, těžce zraněny byly 4 osoby a 371 lidí bylo lehce zraněno. Zatímco počet usmrcených a těžce zraněných osob vloni klesl, lehce zraněných lidí bylo více. I celková výše hmotných škod byla za rok 2010 podstatně nižší (bezmála 35 milionů korun). Alkohol pak figuroval při 67 nehodách.
     Podívejme se také, co v minulém roce stálo za dopravními nehodami. Z celkového počtu 894 dopravních nehod určili policisté příčinu nesprávný způsob jízdy a to v 355 případech. Pro lepší orientaci dodejme, že pod výraz nesprávný způsob jízdy patří například špatné přejíždění z jednoho jízdního pruhu do druhého, nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, špatné otáčení nebo couvání. To jsou všechno věci, které přispěly k tomuto smutnému prvenství. Druhé místo pomyslného žebříčku s počtem 243 nehod obsadilo nedání přednosti v jízdě a nepřiměřená rychlost zapříčinila 191 nehod. Nutno dodat, že pod pojmem „nepřiměřená rychlost“ se neukrývá pouze překročení maximální rychlosti, jak se nejspíš mnoho našich spoluobčanů domnívá. Když se podíváme do zákona o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000Sb.), pod patřičným paragrafem se dozvíme, že je řidič povinen přizpůsobit rychlost jízdy zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, povětrnostním podmínkám a dalším okolnostem. A je povinen jet pouze takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na takovou vzdálenost, na kterou má rozhled. To jsou všechno fakta, která ovlivňují konečná čísla právě u této příčiny.
     Nejhorším dnem coby do počtu nehod, které se staly v minulém roce je podle policejních statistik pondělí, těsně za ním pak pátek. Nejméně nehod policisté evidují v neděli.
     Všem řidičům bych ráda popřála šťastný návrat z jejich cest a co nejméně trestných bodů na jejich kontě v rámci bodového systému. Pevně věřím, že většina z nich se za volanty svých vozů chová tak, jak stanovuje silniční zákon. To znamená ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožovali život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj. Čím více takových řidičů bude, o to méně čísel budou policejní statistiky v budoucnosti vykazovat.

nprap. Simona Čejková
30. ledna 2012

vytisknout  e-mailem