Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Dopravní nehodovost

PROSTĚJOVSKO - Od pátečního rána došlo na Prostějovsku k několika dopravním nehodám, v nichž figurovali také cyklisté a alkohol.  

Lehkým zraněním skončila dopravní nehoda, ke které došlo v pátek krátce po šesté ráno na ulici Komenského v Čechách pod Kosířem. Z prvotního šetření vyplývá, že k nehodě došlo v okamžiku, kdy 37 letá řidička Fordu Mondeo vyjela z ulice Lípy, která je osazena dopravní značkou „ Dej přednost v jízdě“ na hlavní komunikaci v okamžiku, kdy po ní projížděla 39 letá řidička na skútru. Došlo ke střetu, po němž řidička skútru upadla na zem. Sanitním vozem byla převezena do nemocnice na ošetření. Podle prvotní lékařské zprávy utrpěla lehké zranění, z něhož se bude léčit 4-5 dnů. Po ošetření byla propuštěna do domácího léčení. Při nehodě došlo ke hmotné škodě na skútru a vozidle a také na přilbě a oblečení řidičky skútru, v celkové výši 13 tisíc korun. Alkohol byl u obou účastnic nehody vyloučen dechovou zkouškou. Nehodu policisté nadále šetří.
 
 
Zraněním s dosud neustanovenou dobou léčení skončil střet mezi dvěma osobními vozidly, k němuž došlo na silnici mezi Skřípovem a Brodkem u Konice v pátek krátce před druhou hodinou odpoledne. Z prvotního šetření vyplývá, že 19 letý řidič vozidla Peugeot zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy vozidla, dostal smyk a přejel do protisměru, kde se střetl s vozidlem Škoda Favorit, za jehož volantem seděla 54 letá řidička. Škoda Favorit v době nárazu již stál při pravém okraji vozovky. Při nehodě došlo k lehkému zranění řidičky Škody Favorit a jejího 32 letého spolujezdce a také řidiče vozidla Peugeot. Všichni byli převezeni do nemocnice na ošetření, kde zůstali hospitalizováni na pozorování. Podle prvotní lékařské zprávy se jedná o lehké zranění s dosud neustanovenou dobou léčení. Alkohol byl u obou účastníků nehody vyloučen dechovou zkouškou. U řidiče byl proveden test na omamné a psychotropní látky, který byl pozitivní na amphetaminy a methamphetaminy. Na místě mu policisté zadrželi řidičský průkaz a zakázali mu další jízdu. Hmotná škoda byla vyčíslena na 60 tisíc korun. Nehodu nadále šetří.
 
 
Zraněním skončil střet osobního vozidla Škoda Octavia, které řídil 46 letý řidič a 35 letého cyklisty, ke které došlo v pátek krátce po čtvrté hodině odpoledne na ulici Svatoplukově v Prostějově. Podle prvotních informací k nehodě došlo v okamžiku, kdy 35 letý cyklista, který jel ulicí Svatoplukovou směrem k nádraží, nedodržel zřejmě ustanovení při odbočování vlevo a došlo ke střetu s vozidlem Škoda Octavia, které jelo za ním. Cyklista upadl na silnici. Při střetu došlo, podle prvotní lékařské zprávy, k lehkému zranění cyklisty. Po ošetření propuštěn do domácího léčení. U obou účastníků nehody byla provedena dechová zkouška. U řidiče vozidla byl alkohol vyloučen dechovou zkouškou, u cyklisty byla dechová zkouška pozitivní a policisté mu naměřili 3,67 promile alkoholu v dechu. Hmotná škoda byla vyčíslena na 4 tisíce korun. Provoz byl po dobu šetření nehody řízen policisty. Nehodu policisté nadále šetří.
 
Těžkým zraněním skončila havárie cyklisty, k níž došlo v pátek kolem půlnoci ve Vícově. Z prvotního šetření vyplývá, že 23 letý cyklista při jízdě z prudkého kopce pravděpodobně nezvládl řízení, vyjel mimo silnici, narazil do stromu a spadl na komunikaci. S těžkým zraněním byl převezen do nemocnice na ošetření. Rozsah zranění ani přesná doba léčení nebyly zatím stanoveny. Policisté havárii nadále šetří.
 
Alkohol figuroval při havárii vozidla Peugeot, ke které došlo kolem jedné hodiny v noci, v sobotu 14.6.2014, na komunikaci ve směru z Ludmírova na Dětkovice. Z prvotního šetření vyplývá, že 29 letý řidič zřejmě při průjezdu levotočivou zatáčkou nezvládl řízení vozidla a narazil do sloupu elektrického vedení. Při havárii došlo k lehkému zranění 25leté spolujezdkyně z vozidla, která byla sanitním vozidlem převezena do nemocnice na ošetření. U řidiče byla provedena dechová zkouška, která byla pozitivní a policisté mu naměřili 2,13 promile alkoholu v dechu. Na místě mu zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní je podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až tříletý pobyt za mřížemi, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 
Alkohol figuroval také u havárie osobního vozidla, ke které došlo v sobotu krátce po čtvrté hodině ráno na Určické ulici v Prostějově. Z prvotního šetření vyplývá, že 29letá řidička ze zatím přesně nezjištěných příčin sjela s vozidlem Suzuki Swift vpravo mimo silnici do příkopy a najela na dopravní značku. Při havárii došlo k poškození vozidla a dopravní značky, škoda byla vyčíslena na 13 tisíc korun. Ke zranění osob nedošlo. Přivolaní policisté provedli u řidičky dechovou zkoušku a naměřili jí 1,53 promile alkoholu v dechu. Opakovanými dechovými zkouškami pak 1,86 a 1,66 promile alkoholu v dechu. Na místě jí zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Nyní je podezřelá ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který jí, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až tříletý pobyt za mřížemi, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
 
Lehkým zraněním skončila havárie cyklisty, ke které došlo v sobotu kolem sedmé hodiny večer na ulici Vápenice v Prostějově. Z prvotního šetření vyplývá, že 58letý cyklista zřejmě nezvládl řízení kola a při jízdě došlo k jeho pádu. Sanitním vozem byl převezen do nemocnice na ošetření, podle prvotní lékařské zprávy se jedná o lehké zranění, s dosud neustanovenou dobou léčení. Dechovou zkouškou policisté cyklistovi naměřili 2,90 promile alkoholu v dechu. Hmotná škoda byla vyčíslena na 300 korun. Policisté nehodu nadále šetří.
 
por. Mgr. Irena Urbánková
16.6.2014

vytisknout  e-mailem